La llibreria La Memòria de la plaça de la Vila de Gràcia ha anunciat que tanca després de sis anys en funcionament. Aquest establiment va néixer com una proposta singular amb una selecció acurada d’obres i amb una mirada especial cap a la història i la narrativa del segle XX. Tot i la il·lusió, motius personals, la gran competència en l’oferta de lleure i el preu del lloguer els han fet prendre la decisió de tancar. Per això, La Memòria abaixarà la persiana a finals d’aquest mes d’octubre.

Motius personals, preu del lloguer i més oferta de lleure

La Memòria va obrir el 2013 amb un projecte molt personal entre dos socis, la Mireia i el Xavier, que asseguren que el romanticisme i el voluntariat per la cultura han mantingut el projecte viu aquests anys. Expliquen que, tot i no perdre diners, mai no ha estat un projecte rendible, però ho podien compaginar amb altres feines.

Ara, però, han decidit tancar. Apunten que la facturació no arriba, que la gran quantitat de propostes d’oci fan que es llegeixi menys i que s’han de vendre molts llibres per pagar el lloguer. “Per un cúmul de circumstàncies que fan que un projecte com aquest no arribi a ser viable”, explica Xavier Cortès, “si l’hem mantingut durant sis anys, ha estat per la il·lusió, l’esforç i el temps que hem dedicat aquí, moltes vegades sense obtenir cap mena de remuneració”.

“El mercat no té ànima”

Tot i que han buscat diferents alternatives i nous socis no han trobat la manera de continuar. El Xavier reclama més ajuts i posa com a exemple París, on diu que hi ha una aposta per mantenir les llibreries com a elements indispensables del teixit urbà de la ciutat. Per això, diu que “no ho podem deixar tot a les lleis del mercat perquè les lleis del mercat, jo sempre dic com a economista, que el mercat està molt bé, però el mercat no té ànima“.

Tot i que la Vila perd un pols cultural, diuen que el barri continua oferint propostes interessants. De fet, la Vila dels Llibres, l’associació de llibreters de Gràcia, perdrà un dels establiments impulsors que han participat en l’elaboració del mapa de llibreries o la Fira de Sant Jordi a la plaça de la Vila de Gràcia.