Amb l’expectativa de superar els 18.000 visitants de l’any passat, aquesta nova edició del Swab presentarà les obres d’un centenar d’artistes i de 73 galeries d’arreu del món, vuit més que el 2015. Els visitants gaudiran de les exposicions del 29 de setembre al 2 d’octubre al Pavelló Italià de la Fira de Barcelona, situat davant de la Font Màgica de Montjuïc, un espai de 2.500 metres quadrats.

Aquest any el Swab tindrà nou programes, dels quals quatre són de nova creació. Un dels més destacats és el titulat Cross-Boundaries. Moving Images from China, comissariat per Susana Sanz i en què s’han seleccionat tres cineastes xinesos emergents: Liu Hao, Ju Angi i YuDepeng. Tots tres han inaugurat també la residència d’artistes de la fira, el Swab House, i han passat un mes a Barcelona, on han reflexionat sobre les fronteres entre el cinema d’autor i el videoart. Han treballat amb tres conceptes: el nacionalisme, la llibertat i la Barceloneta. Aquest serà el primer programa de Swab obert al públic de manera gratuïta. Les seves obres es projectaran en tres contenidors industrials exposats a la plaça de la Font Màgica.

Un altre dels programes que s’estrenen és Focus Magreb, comissariat per Xavier De Luca, en què es convidarà a participar a diversos col·lectius artístics del Marroc, Tunísia i Algèria. L’objectiu, segons De Luca, és “aprofundir en el coneixement de les realitats i les dinàmiques socioculturals d’aquesta regió nord-africana”.

Frederic Montornès i Imma Prieto seran els comissaris del nou projecte “In/Out”. Es tracta d’una mostra d’una desena d’artistes de galeries barcelonines que no podran participar de l’edició d’enguany del Swab perquè coincideix amb el Barcelona Gallery Weekend. Se’ls ha convidat a reflexionar a partir de la pregunta “què vol dir estar dins o fora?”.

Per primera vegada, la fotografia també estarà present al Swab. El nou programa So close, so far, dirigit per Álvaro Gurrea, interpel·la els artistes sobre les relacions humanes en l’era de la globalització i les tecnologies digitals.

Pel director de la Fira, Joaquín Díez-Cascón, aquesta és l’edició “més internacional del Swab”. El màxim responsable del certamen assegura que, des de la seva creació l’any 2006, “s’ha consolidat com una de les fires d’art contemporani més rellevants de l’àmbit internacional“.

Segons Díez-Cascón, a més, el Swab continua apostant per un tipus de col·leccionisme assequible, amb preus que oscil·len entre els 150 i els 50.000 euros, “encara que la majoria de les peces es venen per entre 300 i 3.000 euros“.