L’obra ‘Guardians’ dona la benvinguda als vianants que passegen pel carrer i els convida a entrar a visitar el museu. Es tracta de tres grans escultures que volen decorar el carrer i també promocionar el museu d’on provenen, el de Can Framis. Els vigilants de la superilla, situats al carrer de Sancho de Ávila, entre els carrers de la Llacuna i Roc Boronat, són “símbol de protecció”, segons ha afirmat Mascaró. Es tracta de figures de grans dimensions: cadascuna fa 2,80 metres, 1,80 metres d’amplada i 1,30 metres de fondària. Pesen una tona i els vigilants es troben asseguts sobre set potes de ferro fos. Cada escultura està col·locada en una base de formigó.

Noves escultures a la Superilla del Poblenou

Els ‘Guardians’ s’han exhibit pel món

La primera vegada que es van veure aquestes figures va ser a París l’any 2008. Llavors es van exhibir un total de 10 vigilants que acompanyaven una barca de 17 metres de llarg. En aquest cas, l’obra també es va exposar a l’aire lliure, al Palais Royal. L’artista ha reproduït diverses vegades aquestes escultures en funció de les necessitats de cada exposició. Les figures del Poblenou es van crear l’any 2017 i, tot i que aparentment semblen iguals, presenten textures i oxidacions diferents.

L’obra cedida de forma gratuïta per la Fundació Vila Casas servirà per impulsar la creació d’un ambient cultural en el barri del 22 @, segons ha explicat l’Ajuntament. Serà el mateix consistori qui s’encarregarà del manteniment de les escultures i es compromet a reurbanitzar en un futur aquesta zona per donar més visibilitat a l’obra.

Noves escultures a la superilla del Poblenou

Aquesta és la quarta obra que la Fundació Vila Casas cedeix a la ciutat. Les altres són Dell’Arte de Jaume Plensa, a la plaça de Can Framis. Precisament Plensa ja va cedir a la ciutat l’obra ‘Carmela’, que llueix a les portes del Palau de la Música. També les obres ‘Homenatge a Isaac Albèniz i Alicia de la Rocha’, d’Alfonso Alzamora a L’Auditori, i l”Escala de l’enteniment’, al Campus de la Ciutadella de la UPF van ser cedides a l’Ajuntament.

El vincle de Mascaró amb Barcelona

Mascaró va néixer a París (1965) i part de la infància la va passar a Barcelona. El seu primer estudi es va instal·lar al barri Gòtic. Les primeres obres daten de finals dels anys 70 i la dècada dels 80 quan va dedicar-se més a la pintura. Va ser als 90 quan es va especialitzar amb les escultures. Llavors es va instal·lar a Nova York i la seva obra va començar a ser reconeguda. Actualment Mascaró viu entre Mèxic DF i Madrid.