Inaugurada al Museu Can Framis “L’habitació de les desateses”, de Stella Rahola Matutes, Premi d’Escultura 2021 de la Fundació Vila Casas. L’artista s’interessa especialment per la materialitat com a substància subjecta al canvi. “Tot el meu treball se centra a entendre la materialitat i la seva transformació. En aquest cas em fixo en un taller artesà de bufat de vidre de borosilicat”, explica l’artista.

La instal·lació s’articula en quatre peces que assenyalen diferents moments en aquest taller: ‘L’Aprenent’ mostra ‘estirons’, el primer pas per bufar el vidre; ‘La temperància’ exposa peces de vidre semiacabades, amb la taula per temperar-les; ‘L’habitació de les desateses’ (que dona títol a la instal·lació) és una estructura d’emmagatzematge, i ‘La fossera’ és l’últim artefacte i on es dipositen les peces trencades o descartades”.

Tot el meu treball se centra a entendre la materialitat i la seva transformació
Stella Rahola

Els líquens i el vidre

La instal·lació és plena de líquens, perquè és l’únic organisme capaç de descompondre el vidre (en 3.500 anys, això sí) en substrat. I és que l’ésser humà no genera prou excedent de vidre de borosilicat i el cicle de reutilització queda suspès perquè no surt a compte que el vidre descartat entri en el procés estàndard de reciclatge. “Hi ha una qüestió posthumana latent en l’exposició”, rebla l’artista.

“L’habitació de les desateses”

“El títol de l’exposició posa l’accent en la desatenció en diversos aspectes: la desatenció d’un artesanat petit, però també la desatenció del rebuig”, comenta Rahola. L’exposició es pot visitar fins al 18 de setembre.