“La millor manera de celebrar els 25 anys és ser molt fidels al que el Sónar és: una gran descoberta de talent molt nou i molt jove”, explica Enric Palau, codirector del Sónar. A la vegada, però, s’ha volgut incorporar artistes icònics de l’escena de la música avançada com Gorillaz, Tom York, LCD Soundsystem o Diplo. “També hem apostat per incloure artistes que han volgut convertir l’escenari en una espècie de laboratori per presentar propostes que no s’han vist abans”, afegeix Ricard Robles, codirector del festival, fent referència a actuacions destacades d’enguany com la col·laboració de Niño de Elche i Israel Galván, la de Refree i Isaki Lacuesta, o el nou espectacle de Rosalía. El programa ‘Àrtic’, de betevé, ja va fer un repàs del cartell amb recomanacions dels que consideren els concerts més destacats d’aquesta edició i amb els imprescindibles que no us heu de perdre!

Un Sónar+D que mira més al futur que mai

“Aquest any al Sónar+D hem volgut avançar-nos als propers 25 anys en cinc grans eixos temàtics: l’exploració espacial, la creació musical, les experiències audiovisuals, internet i les xarxes i el futur de la intel·ligència”, explica Robles. El certamen se celebrarà entre els dies 13 i 16 de juny al recinte firal de Montjuïc. Ocuparà un espai de 10.000 metres quadrats, on es duran a terme un centenar d’activitats en què participaran uns 150 ponents. Josep Maria Ganyet va fer un repàs de les propostes més atractives d’aquesta edició del Sónar+D.

“Ni flyers ni pósters”, una exposició sobre la imatge i les campanyes del Sónar

Sergio Caballero, codirector del festival, s’encarrega de les imatges i campanyes de promoció arriscades i característiques amb què el Sónar sorprèn cada any el públic. Aquest 2018, coincidint amb el 25è aniversari, una exposició al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet titulada “Ni flyers ni pósters” oferirà un recorregut per les temàtiques que han acompanyat aquestes campanyes. “No volíem fer una exposició per ensenyar cartells i ‘flyers’, sinó explicar els conceptes que es fan servir en la imatge i que se solen repetir any rere any”, explica Caballero. I en posa d’exemple el concepte de família que ha estat recurrent en les diverses edicions. L’exposició es podrà visitar del 24 de maig al 23 de juny.

Sónar calling, un missatge musical a la recerca de vida intel·ligent extraterrestre

Aquest any la imatge del Sónar és, a la vegada, un projecte cientoficomusical innovador, anomenat Sónar calling. S’han enviat peces musicals de 10 segons d’una trentena d’artistes vinculats al festival a l’espai en direcció a un exoplaneta, Luyten B, situat a 12,4 milions d’anys llum. Es tracta d’un projecte robust en àmbit científic que s’ha fet en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. El planeta que s’ha escollit es troba a la zona habitable de la seva estrella. Això vol dir que és a la distància adient perquè sigui possible l’existència d’aigua líquida a la superfície. A més, es tracta d’un planeta rocós, com la Terra. Es donen, per tant, algunes de les condicions perquè hi hagi, hipotèticament, vida intel·ligent que pugui rebre, escoltar el missatge i, qui sap, respondre-hi. En col·laboració amb el Sónar, betevé prepara un reportatge sobre aquest projecte científic pioner, que s’estrenarà el proper 5 de juny, en el marc d’una nit especial sobre l’exploració de l’espai.