En el seu informe, la síndica considera que, com a titular del teatre, l’Ajuntament té el deure i l’obligació de portar a terme les actuacions i obres necessàries per assegurar-ne la conservació. Vilà constata que des de l’adquisició municipal del teatre i fins al desembre de 2012, no s’hi havia realitzat cap tipus d’intervenció, “tot i que l’estat de l’edifici era cada cop més lamentable”. La síndica alerta que l’estat d’abandó podria desembocar en problemes de seguretat i pèrdua del valor patrimonial.

L’Ajuntament ha informat la síndica que, de moment, no té cap projecte d’intervenció ni pla d’usos previst per al Teatre Arnau. S’han establert contactes amb representants del sector musical i de les arts de la ciutat, per tal d’avaluar la viabilitat de diversos projectes culturals.

Un estat “d’abandonament total”

Maria Assumpció Vilà va obrir un expedient d’ofici per investigar les actuacions que el consistori tenia previst dur a terme per a la conservació i restauració d’aquest edifici emblemàtic de l’avinguda del Paral·lel. El mes de març de 2011 l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la compra de l’edifici del Teatre Arnau per dos milions d’euros i que tenia l’objectiu de recuperar-lo. Un mes després, l’equip de govern encapçalat per Jordi Hereu va anunciar que estava estudiant les opcions de futur per a aquest espai, i va comprometre’s a tenir sobre la taula un informe de l’estat arquitectònic del teatre abans de finals de 2011.