Barcelona celebra la vuitena edició de la setmana cultural portuguesa, impulsada per l’Institut Camões, el consolat portuguès a la ciutat i diverses entitats barcelonines. Aquest 2014 la setmana ret homenatge al Nobel de literatura José Saramago amb una exposició que es pot veure a la Biblioteca Sagrada Família.

L’escriptor i premi Nobel portuguès va viure molts anys a Lanzarote. És allà on el fotògraf Joao Vilhena el va retratar el 1998. 15 anys més tard el fotògraf va retratar els paisatges que capten la bellesa de l’illa que sempre va fascinar Saramago, que hi va viure des de l’any 1993 fins a la seva mort, el 2010. Una trentena de clixés en blanc, negre i sèpia alternen amb textos de l’autor. La inauguració de la mostra compta amb la presència de la vídua de l’escriptor d’Azinhaga, Pilar del Río.

Un dels pilars de la setmana serà l’exposició d’art contemporani “Diaris de suro”, un diari visual d’obres inspirades en el suro, un element molt vinculat al paisatge de Catalunya i Portugal. La setmana cultural, que té la intenció d’apropar els barcelonins a la cultura portuguesa, també compta amb una projecció d’obres del director Paolo Abreu a la Filmoteca. La mostra culminarà a finals de mes amb la instal·lació d’un retrat gegant de Salvador Dalí fet amb suro, a càrrec de l’artista americà Scott Gundersen als Jardinets de Gràcia, el lloc on tradicionalment la comunitat portuguesa a Barcelona celebra el dia del seu país.