La idea és donar a conèixer, d’una manera amena i didàctica, el patrimoni arquitectònic de Barcelona i alhora reflexionar sobre com els edificis incideixen en la vida diària de les persones. Tindrà un paper destacat l’antiga presó Model que acollirà un punt d’informació sobre el programa d’activitats i, a més, s’hi explicarà tant l’impacte de l’espai sobre la ciutat, com també el procés de transformació d’aquest centre penitenciari tancat ara fa prop d’un any.

Rutes d’arquitectura per Barcelona

Dins l’apartat de les rutes guiades se’n diferencien de dos tipus. D’una banda, tornen els Arquitectours, tot i que amb més oferta que l’any passat : seran 10 itineraris en què s’analitzarà diferents moments de la renovació urbana a la ciutat; és el cas del Pla Cerdà o de les superilles. A més, d’aquests itineraris, la Setmana d’Arquitectura també oferirà visites guiades a diferents edificis de la ciutat com són el Mercat de Sant Antoni, el Parc Güell, el Monestir de Pedralbes o Ca l’Alier.

El programa de la Setmana d’Arquitectura es completa amb documentals i pel·lícules d’animació, una trobada d'”urban sketch” i també diverses exposicions. En aquest sentit, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya presentarà “Arquitectures desaparegudes”: un conjunt de muntatges efímers per recordar obres arquitectòniques que o bé han desaparegut, o s’han transformat radicalment. Per exemple, al districte de Sants-Montjuïc la protagonista serà l’antiga plaça de toros Arenas, mentre que a Gràcia el record se centrarà en el passat de la plaça del Raspall.