La Filmoteca de Catalunya tindrà el 2021 com a gran protagonista el pioner del cinema català Segundo de Chomón amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. A part de projectar-se’n els films, De Chomón –que dona nom a la sala gran de la Filmoteca– serà objecte a l’octubre d’un simposi internacional dedicat a la seva obra.

Homenatge a De Chomón

El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ha reivindicat De Chomón com un referent del setè art català, i ha recordat que totes les seves pel·lícules rodades a Catalunya, París i Torí es conserven als seus arxius personals.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha explicat que el seu departament assumirà la celebració de l’efemèride amb tots els ets i uts, i li donarà la significació d’any commemoratiu oficial que es mereix. Ponsa ha lloat la internacionalització de l’obra de De Chomón feta aquí.

El tret de sortida, una restrospectiva de John Cassavetes

La temporada 2021 començarà amb una retrospectiva dedicada a John Cassavetes. Es projectarà una selecció que inclourà títols de Cassavetes davant i darrere de la càmera: ‘Faces’, ‘The dirty dozen’, ‘Shadows’, ‘Rosemary’s baby’, ‘A woman under the influence’.

La primavera de Recha i Colita

Entre els altres moments destacats de la temporada a la Filmoteca, cal afegir-hi el cicle que es farà a l’abril dedicat al cineasta Marc Recha, i que inclourà la seva presència. La Filmoteca ha recuperat els seus primers films en súper-8 i mostrarà l’evolució de Recha, des de l’experimental ‘El cielo sube’ fins als seus personatges cada cop més humans i sovint inspirats en la realitat.

El maig serà el torn de la fotògrafa Colita. La Filmoteca vol posar èmfasi en el fet que la seva càmera també ha seguit nombrosos rodatges en diferents escenaris de Catalunya. Contagiada pel cinema, Colita té una llarga llista de films que admira i aquests seran els protagonistes de la mostra.

L’estiu de Piccoli i Chris Marker

Michel Piccoli va treballar amb cineastes francesos com Godard, Malle, Rivette o Léos Carax, però també va traspassar fronteres amb Buñuel, Berlanga, Ferreri, Bellocchio, De Oliveira i fins i tot Hitchcock. Mesos després de morir, la Filmoteca vol deixar constància del seu talent en un cicle al juliol.

També als mesos d’estiu Chris Marker serà l’epicentre del cicle “Un electró lliure” amb motiu del centenari del seu naixement. Marker estava alineat amb els cineastes de la Rive Gauche, però era un “electró lliure” que s’inspirava en l’obra de Kurosawa o Tarkovski.

La tardor de Berlanga i Fernán Gómez

Tancaran l’any la parella integrada per Luis García Berlanga i Fernando Fernán Gómez. A ‘Esa pareja feliz’, el debut de Berlanga, Fernán Gómez n’era el protagonista.

Tots dos van néixer ara fa 100 anys i les seves trajectòries van discórrer en paral·lel, entre la picaresca i l’esperpent d’una mateixa realitat social. La Filmoteca hi buscarà “complicitats i correspondències”.

L’exposició de Perejaume

“Donar cabuda” serà el nom de la mostra de Perejaume amb què l’artista inaugurarà una “nova línia” en el discurs expositiu de la Filmoteca, i que inclourà un seguit de produccions pròpies encaminades a descentrar el discurs i la pràctica del cinema per mirar de pensar-lo des d’un lloc imprevist i més fecund.

Es tracta d’un conjunt de realitzacions imaginades per a l’espai singular de la Filmoteca, que presta una atenció especial a la continuïtat entre la sala expositiva i les sales de projeccions.

Balanç del 2020

Fins al 30 de novembre la Filmoteca ha acollit aquest 2020 58.286 espectadors, xifra que manté l’índex d’ocupació per sessió en 92 espectadors, tot i la situació excepcional. La mitjana del 2019 va ser de 99 espectadors per sessió.

Segons ha detallat Riambau, les circumstàncies excepcionals d’aquest any han obligat a suspendre gairebé el 50 % de les sessions, és a dir, un total de 637 projeccions.