La temporada gegantera a la ciutat s’obre cada any amb Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, una desfilada molt especial, en què els gegants i bestiari de Santa Maria del Pi i Santa Maria del Mar es retroben per commemorar les processons que se celebraven antigament entre les dues basíliques. L’acte rememora les desfilades que es feien els segles XVII i XVIII a la ciutat, les més antigues que hi ha documentades.

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és un acte que organitzen conjuntament l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i la Colla Gegantera del Casc Antic. La cercavila ha començat al Fossar de les Moreres,  on les dues colles han fet ballar els seus gegants i bestiaris a la llum de les torxes típiques d’aquesta desfilada i acompanyat pels seus músics. 

Un any més, no hi han faltat els gegants grans i petits del Pi, els de Santa Maria del Mar, els gonfanons de les dues basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí de Barcelona i la Mulassa de Barcelona, que aquest any celebra el seu 450è aniversari. Precisament, aquesta cercavila ha estat la primera ocasió que s’ha pogut veure la Mulassa després de passar un procés de restauració.

A més, com cada any, la desfilada ha comptat amb un convidat especial. Aquesta vegada ha estat la Moixiganga de Vilafranca del Penedès, un ball tradicional que representa escenes de la vida i passió de Crist. Aquest és considerat com el precursor dels castells, ja que en algunes de les escenes s’hi fan pilar i petits castells.

Aquest any el Seguici ha quedat deslluït per culpa de la pluja, que ha fet posposar una hora l’inici de la cercavila. Posteriorment, les dues colles han fet un recorregut pels carrers de Ciutat Vella fins a arribar a la basílica de Santa Maria del Pi, on s’ha fet l’ofrena floral.

Després, ha arribat un dels moments culminats de la diada, el ball a quatre dels gegants grossos de les dues basíliques: el Rei Salomó, la Reina de Saba, l’Elisenda i en Mustafà. Es tracta d’una dansa única que només es balla un cop l’any, dins el marc d’aquest acte.