Sebastião Salgado ha inaugurat a les Drassanes Reials de Barcelona l’exposició “Amazônia”, un muntatge espectacular amb més de 200 fotografies de gran format i set pel·lícules. La mostra és el fruit de set anys de treball del llegendari fotògraf brasiler. En aquest temps Salgado ha recorregut en diverses expedicions la immensitat de la selva amazònica per retratar amb la seva càmera l’exuberància d’aquest entorn i posar rostre als habitants de la regió. Un toc d’atenció de la fràgil situació en la qual es troba el pulmó del món.
Aquesta exposició arriba a la ciutat després d’una gira per Madrid, París, Roma, Londres, Los Angeles, Manchester, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Avinyó, Zúric i Milà, amb més de 1,5 milions de visitants. Es podrà visitar entre el 4 de desembre del 2024 i el 20 d’abril del 2025.
Els paisatges de la selva amazònica
“Amazônia” és un viatge al cor de la selva amazònica amb Salgado, una declaració d’amor a un dels enclavaments més importants del nostre planeta, de part d’un dels fotògrafs més destacats de la història contemporània. L’exposició mostra la bellesa i la grandiositat de la regió, però també és un toc d’atenció sobre la necessitat de conservar i protegir aquest pulmó fonamental de la terra i els seus habitants.
![](https://img.beteve.cat/wp-content/uploads/2024/12/salgdo-amazonia-selva-031224-1024x576.jpg)
A través de la mostra coneixerem les diferents seccions de l’Amazònia: la immensitat de la selva des de l’aire —una vasta catifa verda decorada amb les línies serpentejants i arrissades de rius que es mouen lentament—; fenòmens naturals extraordinaris com el dels rius voladors, que sorgeixen de la succió d’aigua per part dels 400.000 milions d’arbres de la regió; les Anavilhanas, l’arxipèlag d’aigua dolça més gran del món; les impressionants tempestes tropicals i aquests cels incomparables amb les imponents formacions de núvols; la cadena muntanyosa de l’Imerí, una de les més importants del Brasil, amb pics únics; i el bosc, aquest paradís verd amb els seus imponents arbres de brancatges exuberants.
Més de 310.000 indígenes a la regió
La sala en penombra i les imatges de gran format que concentren tota la il·luminació permeten que el visitant se submergeixi en la vegetació exuberant i descobreixi, passejant entre les imatges, l’esperit de l’Amazònia i els seus habitants. La sala recrea, a més, espais que s’assemblen als habitatges indígenes coneguts com ocas, on es projecten els vídeos amb els testimonis de les comunitats indígenes.
![](https://img.beteve.cat/wp-content/uploads/2024/12/salgdo-amazonia-inidigenes-031224-1024x576.jpg)
Salgado ens presenta alguns dels més de 310.000 indígenes que poblen aquestes terres. En diverses peces els líders de les principals comunitats de la regió ens descobreixen la seva cultura i comparteixen els problemes a què s’enfronten. Des de les comunitats residents al territori indígena Xingu, la primera gran reserva indígena creada per protegir diversos grups ètnics, fins a altres grups com els Awá-Guajá, Zo’é, Suruwahá, Yawanawá, Marubo, Macuxi o Yanomami, entre d’altres.
Ambientació sonora de Jean-Michel Jarre
La música i els sons són un altre dels elements fonamentals que contribueixen a fer d’“Amazônia” una experiència que apel·la a tots els sentits. El músic Jean-Michel Jarre ha creat una banda sonora per a l’exposició de la qual es gaudeix durant tota la visita. Suaus notes que ens remeten al xiuxiueig dels arbres, el cant dels ocells i el so de l’aigua. Per crear aquesta composició, el músic es va basar en sons reals de la selva amazònica, registrats pel Museu d’Etnografia de Ginebra.