Del 10 de març al 26 de juliol, ‘Les variacions Sebald’ es planteja  com un assaig visual i textual que recull la veu de l’escriptor i altres creadors en diferents àmbits. Examina la manera com diverses estratègies conceptuals de l’autor, com l’ús d’imatge amb text, la seva particular reflexió històrica o la juxtaposició inesperada d’escenes, han influït en les arts visuals i la literatura després de la seva mort, esdevinguda ara fa poc més de 10 anys.

La segona gran exposició de la temporada s’insereix en l’apartat de programació ‘Ciutat món’ i s’anomena “Pis(o) Pilot(o). Medellín-Barcelona”. Es  podrà veure del 2 de juny al 25 d’octubre i planteja una reflexió al voltant del dret a l’habitatge a partir dels paral·lelismes entre les dues ciutats.

Copyright: Sergio Pena

 
‘+humans. El futur de la nostra espècie’, d’altra banda, segueix la línia de divulgació científica que va representar la reeixida ‘Big Bang Data’, la mostra més visitada de l’any passat amb 62.000 assistents. L’exposició, que es podrà veure del 6 d’octubre de 2015 al 10 d’abril de 2016, explora els possibles camins de futur de la nostra espècie tenint en compte les tecnologies emergents i el nostre context cultural i ètic.

Copyright: Yves Gellie

 
El programa d’activitats també inclou diverses trobades de reflexió sobre el present com les conferències ‘Sobirania i nacionalisme a l’Estat modern’, ‘Igualtat i democràcia la segle XXI’, ‘Ciutat i habitatge’ (vinculada a l’exposició), o ‘La ciutat del futur’.

Continuen un any més propostes consolidades com el Kosmópolis, el festival Hipnòtik, Docs Barcelona, Gandules, Miniput, L’Alternativa, el World Press Photo, l’Xcèntric, el Mecal, Barribrossa, Drap-Art o el festival Pròxims.

Taiye Selasi. Copyright 2011 Kamali Berg

 
Durant la presentació de la nova programació, el nou director del centre, Vicenç Villatoro, ha ressaltat  que l’objectiu d’aquest 2015 és “tendir ponts” entre qüestions, àmbits de coneixement i realitats que estan aparentment allunyades. El repte és mantenir o superar l’excel·lent xifra de visitants del 2014, la més alta de la història del CCCB, amb 427.804 persones.