Més de 100 voluntaris han representat la vida de Sant Josep Oriol en una funció que ha traslladat els espectadors als segles XVII i XVII. Els actors han estat acompanyats de música de l’època conservada a l’Arxiu de Santa Maria del Pi, que han interpretat amb instruments antics. El cant s’ha fet a càrrec de la Capella de Música de Santa Maria del Pi. Tampoc no hi han faltat les espelmes i altres ornaments de l’època.

Abans de l’obra, una processó amb figures del bestiari (el lleó i la mulassa) i el llegat dalt de cavall ha recorregut alguns carrers del Gòtic, des de la plaça de Sant Josep Oriol fins a la plaça del Pi. El llegat és el missatger que, un segle després de la seva mort, va arribar de Roma amb la notícia que mossèn Josep Oriol havia estat elevat als altars.

Fa 17 anys que l’Associació del Retaule de Sant Josep Oriol organitza, un cop a l’any, la representació de la vida d’aquest sacerdot que va arribar a ser tan venerat pels barcelonins. Sant Josep Oriol va morir el 23 de març de 1702 i és per això que el sant dels Oriols és justament la setmana vinent.