La diada de Sant Jordi ha recuperat aquest 2018 l’esmorzar literari que s’havia fet durant anys a l’Hotel Regina, però que enguany ha tingut un emplaçament nou, el Palau de la Virreina. Ha estat el tret de sortida d’una jornada en què s’han instal·lat 4.872 parades a la ciutat, la gran majoria de roses (3.892). 980 han estat de llibres.

Més de la meitat de les parades s’han concentrat al centre de la ciutat. A Ciutat Vella, se n’han muntat 677, de les quals 250 han estat de llibres i 427, de flors. En aquest districte, i amb l’objectiu d’identificar les que tenen permís, les parades autoritzades han lluït el distintiu de l’Ajuntament.

El districte amb més parades ha estat l’Eixample, amb 2.022 estands: 1.456 de roses i 566 de literaris. En aquest cas, un dels principals focus d’atenció ha estat la rambla de Catalunya, i també el passeig de Gràcia. Un altre punt destacat ha estat el passeig de Sant Joan, que ha concentrat l’oferta especialitzada en llibre infantil i juvenil. L’avinguda Diagonal ha estat l’espai destinat als llibres de vell.

Activitats arreu de la ciutat i durant tot el dia

Entitats i associacions de veïns i comerciants també han sortit al carrer. Al Fort Pienc, els botiguers han tret 48 carpes al passeig de Sant Joan i, en aquest mateix carrer, Òmnium Cultural ha organitzat activitats. Aquesta entitat també ha impulsat La Petonada a la plaça de la Universitat, un espai en què hi ha hagut una mostra d’entitats LGTBI. A Sant Antoni, els veïns han muntat estands a l’avinguda de Mistral i a la rambla del Raval s’ha celebrat la 15a edició de la diada de Sant Jordi. En aquest últim cas, més de 70 entitats, col·lectius, associacions i veïnat del barri han preparat tallers i activitats.

Un altre clàssic del dia són les jornades de portes obertes. N’hi ha hagut, per exemple, al Palau Güell, a la Biblioteca de Catalunya o a l’Ajuntament.

Mobilitat complicada

Una de les novetats d’aquest Sant Jordi pel que fa a la mobilitat és el tall de trànsit al carrer del Consell de Cent entre Balmes i el passeig de Gràcia, i l’altra, la restricció a un carrer transversal que ja va avançar el comissionat de Cultura, Joan Subirats, al programa ‘bàsics’. D’aquesta manera, s’han volgut evitar aglomeracions de gent en vies molt transitades, com el mateix passeig de Gràcia o la rambla de Catalunya.

Recomanacions literàries

Per ajudar aquells que havien de decidir quin llibre compraven, betevé ha fet un recull d’algunes de les novetats del Sant Jordi 2018. El personal de 10 biblioteques de la ciutat ens recomanen diversos títols, endreçats per no-ficció, infantil, juvenil, poesia i novel·la.

Celebracions prèvies a Sant Jordi

Abans del 23 d’abril s’han organitzat tota mena d’activitats per preparar la diada. La primera ha estat la 14a edició de Món Llibre, que s’ha fet a la plaça dels Àngels els dies 14 i 15 d’abril i que vol fomentar la lectura infantil. El pregó de la lectura d’enguany ha estat protagonitzat per l’escriptora Almudena Grandes.

30 anys després de la publicació del llibre ‘Barcelones’, de Manuel Vázquez Montalbán, l’Ajuntament ha reeditat l’obra. El nou exemplar incorpora notes de l’escriptor Quim Aranda, il·lustracions de Pau Gasol Valls i un epíleg final escrit per Mari Paz Balibrea. El llibre parla del canvis que s’havien de fer a la ciutat per posar-la a punt per acollir els Jocs Olímpics del 92.

La vigília de Sant Jordi s’ha organitzat la segona edició de la Nit del Drac, en què, combinant fragments de lectura amb música de Clara Peya, s’han recordat tots els escriptors catalans de qui enguany se celebra alguna efemèride, com Manuel de Pedrolo o Maria Aurèlia Capmany.