Els barcelonins veneren aquest diumenge sant Cristòfol, patró dels automòbils i protector dels viatgers, en una 106a edició amb menys afluència tot i ser diumenge. El carrer de Regomir, al barri Gòtic, celebra de nou la tradicional festa en què cotxes, motos, bicicletes i, fins i tot, monopatins s’aturen davant de la capella dedicada al sant per ser beneïts i gaudir de la seva protecció durant tot l’any.

Seguint la tradició, el mossèn beneeix amb aigua sagrada els vehicles, alhora que entrega uns brots d’espígol. Alguns conductors que s’han apropat a la capella al llarg de la jornada han engalanat els cotxes per a l’ocasió i també han fet donatius a l’entitat.

Durant les primeres hores del matí s’hi han apropat pocs cotxes. Els creients presents als afores de la capella justificaven que l’edició d’enguany ha caigut en diumenge i, per això, s’hi han apropat una trentena de cotxes fins a les 11 del matí. Tot i això, l’ambient s’ha animat amb el pas de les hores i s’han format cues al carrer de Regomir per esperar la protecció del sant.

Gabriel Carrió és el mossèn que beneeix cada any els automòbils que s’apropen a la capella del sant. Tot i això, Carrió ha de presidir les eucaristies els diumenges i aquest any no ha pogut ser-hi present. Bartomeu Chapa, col·laborador de la parròquia de Sant Francesc d’Assís, al barri del Poblenou, ha estat l’encarregat de substituir-lo.

Sant Cristòfol, patró dels automòbils i protector dels viatgers, és una figura molt venerada des de fa segles en diversos indrets de la ciutat. La llegenda es remunta a l’època de Jesús: el sant prestava serveis a viatgers i vianants, per la qual cosa en va esdevenir patró, i va passar sovint l’infant Jesús d’una vora del riu a l’altra. “A partir d’aquí, sant Cristòfol s’ha convertit en el patró de la gent que condueix o que porta algun tipus de vehicle”, explica Chapa.

Durant tot el diumenge, els diversos forns i pastisseries del barri Gòtic venen als veïns i seguidors de la festivitat el pastís de la diada: el volant de sant Cristòfol. Alhora, la plaça de Sant Jaume ha viscut una exposició de vehicles clàssics i d’època, els quals també han rebut la benedicció de la capella del sant.