CARLES SANTAMARIA, director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona "El 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona amplia espai, augmentem un 10 % i passem a 50.000 metres quadrats; ampliem activitats amb npus tallers i també tenim un avanç de programa del que serà amb exposicions tan interessants com la dedicada al centenari de la revista TBO, la dedicada a Will Eisner, un dels grtans mestres del còmic universal o l'exposició que dediquem a la presència de l'aviació en el còmic. És una exposició on podrem veure des dels pioners de l'aviació fins als avions a reacció. En aquest espai, amb la col·laboració dels Bombers de Barcelona tindrem un camió de l'any 1928 que va participar en tasques de salvament a la Guerra Civil Espanyola. No és una exposició bel·licista. També tindrem una avioneta civil que ens deixa l'Aeroclub de Sabadell per explicar el còmic d'aventures, o fins i tot podem tenir un helicòpter de la guerra de Vietnam però en un context més "Mash" que no "Apocalisis Now". Volem fer veure d'alguna manera com l'aviació està present a la vida i com el còmic, que reflecteix la vida, també l'ha inclòs".

La 35a edició del Saló del Còmic arribarà aquest any amb una programació que posa especial atenció a la presència de l’aviació en aquest gènere. Un dels esdeveniments destacats és, de fet, una gran exposició en què es podran veure aparells reals. En total, la cita ocuparà 50.000 metres quadrats al recinte firal de Montjuïc entre el 30 de març i el 2 d’abril.

Aquest any, els entusiastes del còmic podran gaudir de més espai, un 10 % més que en la darrera edició. Pel que fa a les exposicions, se’n podrà veure una de dedicada al centenari de la revista ‘TBO’, amb un apartat especial dedicat al dibuixant català Josep Maria Blanco; també hi haurà una mostra pels 100 anys del naixement de l’autor nord-americà Will Eisner, o una altra sobre el còmic ‘Fanhunter’, de Cels Piñol.

L’aviació serà, però, un dels temes principals d’aquesta edició, tal com s’il·lustra al cartell de presentació d’enguany, elaborat a càrrec de Jaime Calderón. Tant és així que a la plaça de l’Univers es farà la mostra “Còmics en vol”, amb avions reals i amb altres vehicles que han contribuït en tasques de rescat. És el cas del material històric relatiu al bombardeig a la Gran Via de l’any 1938 i que ha cedit Bombers de Barcelona.

Una altra de les activitats més esperades és la visita dels convidats, entre els quals hi ha el dibuixant belga Bruno Gazzotti, autor de ‘Solos’ i ‘Un futuro sin nubes’; l’argentí José Muñoz, creador gràfic del clàssic ‘Alack Sinner’; o la nord-americana Gina Wynbrandt que presentarà el seu llibre ‘Que alguien se acueste conmigo, por favor’.

Un saló per a tots els públics

A banda de la programació habitual, el Saló també disposarà d’activitats com un taller de creació i disseny per a impressores 3D, a càrrec de l’Escola Joso, un taller per a youtubers o la presentació en primícia a tot l’estat espanyol de l’última consola de Nintendo, Nintendo Switch. I és que entre els objectius del certamen hi ha el d’atreure un públic “molt divers” i contribuir a fomentar “nous lectors de còmic i lectors en general”.

Tot i que la cita no arrencarà fins a finals de març, els entusiastes del còmic podran comprar les entrades anticipades a partir de l’1 de febrer.