Les obres de la Sagrada Família avancen a bon ritme i ja se n’ha construït un 70 %. Durant els treballs, s’instal·laran també nous accessos que incorporaran escàners i arcs per millorar la seguretat de l’edifici després que estigués en el punt de mira de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona.

La Sagrada Família reforçarà en les properes setmanes la seguretat a l’edifici, amb la col·locació d’escàners i arcs en els accessos per a turistes que toquen al carrer de la Marina. La millora s’introduirà després dels atemptats de Barcelona i de saber-se que la Sagrada Família estava en el punt de mira dels gihadistes. Mentrestant, continuen utilitzant-se mesures com l’escorcoll de les motxilles i l’ús de detectors de metalls. 

L’equip d’arquitectes del monument de Gaudí, encapçalat per Jordi Faulí, arquitecte director i coordinador de la Sagrada Família, han anunciat que segueix en peu deixar enllestit l’edifici el 2026. Les feines se centren ara en el tram central de la construcció, on s’aixequen al mateix temps les quatre torres dels Evangelistes, la torre de la Mare de Déu i la torre de Jesucrist. Totes sis quedaran al mateix nivell que les antigues torres de la Sagrada Família l’any que ve.

El 2022 ja lluiran les torres més altes

La torre de la Mare de Déu tindrà 138 metres d’altura amb un interior que quedarà totalment buit. Es preveu que la torre acabi l’any assolint els 85 metres. Una de les particularitats és que es pot veure com creix des del carrer perquè no té bastides a la part exterior.

L’altre punt important de l’obra se centra en les torres dels Evangelistes: la de Mateu i Joan han arribat als 80,83 metres d’alçària, i les de Marc i Lluc, als 83,87 metres. Està previst que les torres estiguin acabades el 2022, quan assoleixin els 135 metres d’altura.

I al mig d’aquestes quatre torres hi haurà una de les joies del temple, la torre de Jesucrist. Serà la més alta, amb 172,5 metres. Es preveu que llueixi el 2022 quan s’hi posi al capdamunt la creu de Jesús.

Segons la direcció del temple, un any més el monument emblemàtic ha tornat a batre rècord de visites amb 4.561.848 l’any 2016, un 7 % més que l’anterior.

Pendents de la llicència d’obres

En paral·lel a la construcció de les torres, el temple segueix acordant amb l’Ajuntament la seva llicència d’obres. Un cas especialment particular, ja que la basílica va sol·licitar-la a finals del segle XIX i mai no va ser resposta. Aquest procediment està dividit en dues fases: en primer terme, la modificació del Pla General Metropolità per encabir-hi el projecte ideat per Antoni Gaudí, i, en segon terme, l’acord per a la construcció d’un pont sobre el carrer de Mallorca, que no entusiasma el consistori.