Quan passegem i ens movem per la ciutat no sempre som conscients que l'espai que trepitgem va ser anys enrere un lloc que ha acabat determinant la història. Des d'ara i fins a finals de setembre la ciutat explica a peu carrer que a la batalla final de 1714. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Això és un intent que hem fet precisament perquè la gent conegui de forma amable, a través del recurs del còmic i de la il·lustració, que em sembla que és un recurs molt actual i molt contemporani, doncs que la gent conegui el que va passar a Barcelona ara fa 300 anys." TONI SOLER, comissari del Tricentenari BCN "Avui anem molt més al detall i intentem explicar als barcelonins en quins punts de la ciutat el dia 11 de setembre els barcelonins de l'època van patir les calamitats de forma més directa". Un assalt que va durar poc més de deu hores, des de quarts de cinc de la matinada fins les tres de la tarda, en què van morir milers de combatents de les dues bandes. L'exposició és bàsicament divulgativa. CARLES SANTAMARIA, escriptor i periodista "D'una banda hi ha el text, que ubica el lloc i el que va passar aquell dia. D'una altra banda, hi ha un dels protagonistes, ja sigui un protagonista conegut o menys conegut, que va participar en aquells fets, i de l'altra banda hi ha un text de l'època que reflecteix una miqueta el pensament dels uns i dels altres". La plaça de l'Acadèmia és un dels 13 escenaris destacats del recorregut. Un itinerari que de principi a final, si es vol llegir tots els textos i mirar amb deteniment les il·lustracions, s'allarga prop de dues hores i mitja. El punt d'inici és la plaça d'Urquinaona i passa pel baluard de Sant Pere, l'Arc del Trionf o el Fossar de les Moreres, entre d'altres. La mostra, que s'ha inaugurat oficialment aquest matí, estarà instal·lada als carrers de la ciutat fins al mes de setembre.

Es tracta d’una de les activitats del Tricentenari Barcelona que organitza l’ICUB. Les il·lustracions, d’Oriol Garcia Quera, es combinen amb els textos del periodista Carles Santamaria. La primera parada es troba a la plaça d’Urquinaona, on els visitants poden veure una representació d’un dels 12 baluards que tenia la ciutat per resistir els bombardejos de les tropes borbòniques. És el Baluard de Jonqueres, on la matinada de l’11 de setembre un grup de defensors de la ciutat, encapçalat pel conseller en cap Rafael Casanova, va partir des d’aquest punt per defensar Barcelona. Al carrer d’Alí Bei es troba una recreació del baluard de Sant Pere, un altre espai simbòlic on va morir defensant-lo el coronel valencià Josep Ortiz. Seguint el recorregut, hi trobem la instal·lació del baluard de Portal Nou, a l’Arc de Triomf, on es va produir un dels combats més ferotges de la batalla.

A la plaça de Sant Pere se situa el capítol dedicat al monestir de Sant Pere de les Puel·les, que va significar un espai de refugi per als defensors de la ciutat. La següent parada és a la plaça de l’Acadèmia, on s’ubica el convent de Sant Agustí. A l’avinguda de Francesc Cambó els visitants poden conèixer la història del convent de Santa Caterina, des d’on es va animar al poble a resistir.

Convent de Sant Agustí

La placeta d’en Marcús hi és també, com també ho és el Fossar de les Moreres, un cementiri on es van enterrar els ciutadans que van morir durant el setge. La ruta continua a la plaça Comercial, antic Pla d’en Llull. També hi ha una instal·lació a l’entrada sud del Parc de la Ciutadella, on fa 300 anys s’aixecava el baluard de Santa Clara. Un altre símbol d’aquesta història és el Pla de Palau, on hi havia el Palau Reial. Al carrer de la Marquesa es troba la representació que se centra en el baluard del Migdia, que era una petita fortificació de la muralla que mirava al mar. El punt final de l’itinerari acaba a la plaça de Pau Vila, al Portal de Mar, una de les entrades a la Barcelona emmurallada i on durant 12 anys es va exposar en una gàbia de ferro el cap del general Josep Moragues.