Les ruptures amoroses són el tema central d’aquesta comèdia d’Ever Blanchet, que ofereix aquests dies la Sala Versus Glòries. Es tracta d’una proposta dirigida per Pere Anglas i que ocupa l’espai teatral durant tot el mes d’agost.

L’obra explica la història de l’Oriol i la Naima (Raül Tortosa i Eva de Luis), un matrimoni que se separa després de 10 anys junt. La narració comença en el moment en què ella decideix posar fi a la relació i segueix en tots els mesos posteriors a aquest fet. L’acció se centra en la resposta dels dos personatges a l’absència de l’altre, així com en el propòsit de refer la seva vida sense trencar el vincle que els uneix després de tants anys.

La història d’aquests dos personatges s’alterna amb diversos esquetxos que expliquen la ruptura de set parelles més. Episodis molt més breus i histriònics; quasi portats a l’extrem i l’absurd i que aconsegueixen treure les riallades més evidents entre el públic. Aquests vuit personatges secundaris són interpretats per només quatre actors (Rafaela Rivas, Carla Ricart, Christian Cánovas i Oscar Jarque). I els tàndems que representen són d’allò més variats: parelles homosexuals, matrimonis consolidats, relacions joves… Tots ells compartint el mal comú de la separació amorosa.

Ironia i amor per encarar el desamor

Un dels valors principals del text de Blanchet és la seva vessant irònica, capaç de fer riure el públic cada minut amb un fet aparentment desagradable com són les ruptures amoroses. L’adaptació d’Anglas respecta i reforça aquesta virtut del text original. Ho aconsegueix especialment amb els personatges secundaris i el seu rol més exagerat. També amb la constant aportació de tòpics sobre l’amor romàntic i les separacions, amb els quals el públic no pot evitar riure, però també sentir-s’hi identificat. “Els personatges no riuen en cap moment, però veient-los des de fora és inevitable. De fet, jo crec que riuríem molt si veiéssim moltes parelles des de l’exterior“, assegura el protagonista de l’obra, Raül Tortosa.

Una història ja coneguda pel director

Un dels fenomens més curiosos d’aquesta adaptació és que el seu director ja havia treballat amb el text anteriorment, però des d’una implicació molt diferent a la que té ara. L’any 2002, aquesta comèdia d’Ever Blanchet ja havia estat a Barcelona i aleshores l’encarregat d’encarnar l’Oriol havia estat el mateix Pere Anglas. És el primer cop que això li succeeix al director català i assegura que ha estat tot un repte.

Ha estat com un part. He hagut de trencar el cordó umbilical i entendre que per interioritzada que tingués l’obra com a actor, ara era una altra persona l’encarregada de defensar el paper”, confesa Artigas.

Tot i aquesta dificultat, Raül Tortosa assegura que “ha estat molt fàcil fer-ho amb en Pere i en cap moment he sentit que el seu passat com a Oriol m’imposés a mi una manera de fer les coses”.

Una de les poques opcions teatrals per l’agost

El mes d’agost a Barcelona es caracteritza per una baixa activitat teatral. La majoria de sales i teatres aturen la programació durant aquest mes fins a iniciar la temporada oficial al setembre. La Sala Versus Glòries és una de les poques de tota la ciutat que no atura la seva oferta i que presenta una programació especial d’estiu.

Aquest any ofereix dues obres, ‘Separacions’ i ‘El funeral de Mary-Lin’ en una sessió diària de dimecres a diumenge. Ambdues representacions estaran a la sala fins l’1 de setembre.