L'Anna té 35 anys i és una apassionada de la rumba. Avui s'ha acostat a la Fabra i Coats de Sant Andreu amb la voluntat d'aprendre'n. Anna Ruiz-Tagle, participant "Em sedueix molt aquest to festiu que té en tot el seu ritme" Abans de participar en aquest taller de ball, ho havia fet en un altre de palmes. L'ha impartit un mestre en això, en Rafalito, que ens ha explicat quin és el tret característic de les palmes a la rumba. Rafalito Salazar, integrant del grup "Ai Ai Ai" "Normalment fem el pa ta ta um... i això és quan som a la part de la lletra. Quan s'està a la part dels repics, fem taca taca taca... que és el repic" En els darrers 10 anys la producció de discos de rumba ha crescut. En aquest temps se n'han editat més de 300, fet que dibuixa un bon estat de salut d'aquest gènere. Abili Roma, president de Foment de la Rumba Catalana "Si apareixen grups i es van incorporant amb activitats i altres, el panorama musical del país, és lògic: la rumba catalana va a més." Avui s'ha presentat aquest disc: 'El Noi, la bomba gitana'. L'han presentat dos entesos en la matèria, per reivindicar els rumberos desconeguts. David el Indio, bateria de Vetusta Morla "Uno de los rumberos más importantes y más desconocidos de la rumba catalana aunque él fuera madrileño" José Manuel Gomez Gufi, periodista musical "Él vino de América y él quiso hacer un tipo de arreglos más acercados a la salsa" La 8a edició del Dia de la Rumba tancarà aquesta tarda i nit amb un plat fort: la Jamb Rumbera. Una macroactuació d'11 grups durant cinc hores.

Segons expliquen els experts, la rumba catalana està vivint un moment dolç. Precisament, l’any passat la Generalitat la va declarar Patrimoni Cultural de Catalunya. En l’última dècada s’han editat una mitjana de 30 discos cada any, i ha arribat al punt àlgid entre el 2010 i el 20111, quan es van arribar a publicar fins a una cinquantena d’àlbums dedicats a aquest gènere. I és que la rumba catalana va a més, amb l’aparició de nous grups. Cada vegada hi ha més músics que aposten per un mestissatge de sons i incorporen la rumba catalana a nous registres.

Durant tot el diumenge, aquells que s’han apropat al Fabra i Coats han pogut gaudir de tallers musicals, on s’han ensenyat des de fer palmes fins a tocar el característic “ventilador” amb la guitarra o a ballar al seu ritme. Els curiosos també han pogut visitar l’exposició “Grans noms de la rumba” o passejar per una fira rumbera. A partir de les cinc de la tarda, ha començat el plat fort, amb la Super Rumba Jam. Una macroactuació de cinc hores de rumba, en què toquen una desena de grups: Peret Reyes, Morostio, La República Rumbera, Rumba Tarumba, Rumba que Derrumba, Bananna Beach, Tupica, Sandunguera, Alma de Boquerón, Son de la Rambla i Set de Rumba.