Encara no fa un mes, a finals de gener, on hi havia l’estàtua d’Antonio López, a la plaça homònima, va aparèixer per sorpresa l’escultura ‘Humanitat’, de James Colomina. Tot i que en un principi l’Ajuntament de Barcelona va dir que, de moment, la deixarien, finalment l’han acabat retirant i aquest cap de setmana ja no hi és. De fet, la instal·lació de l’escultura es va fer de nit i sense permís municipal i, segons va explicar l’artista, va ser una acció reivindicativa per la proximitat amb l’aniversari de l’abolició de l’esclavisme a Espanya.

Colomina va aprofitar que havien retirat l’estàtua d’Antonio López pel seu passat esclavista per instal·lar-hi la seva obra. La retirada de l’estàtua també va venir impulsada per l’imminent canvi de nom de la plaça, que serà doble: plaça d’Idrissa Diallo i plaça de Correus.

‘Humanitat’ estava composta per dues figures de color vermell que s’abraçaven: la d’un os de peluix i la del nen que representa que hi ha a l’interior de cada adult. En paraules de l’artista, l’escultura també “evoca la relació positiva entre la diferència en el color de pell, el gènere, la raça i la religió”.

Des de l’ajuntament, expliquen que, “en el seu moment ja es va dir que era una obra d’art efímera” i que per tant, “es deixaria un temps”. Ara, ha estat traslladada als magatzem municipals a l’espera que l’artista passi a recollir-la.