El comunicador expert en cultura Andreu Rami s’ha desplaçat fins al barri del Poble-sec per conèixer de primera mà l’espai Dau al Sec Arts Escèniques, liderat per l’actriu Mercè Managuerra. Amb companyia pròpia, al programa ‘reset’ de betevé parlem d’aquesta sala d’exhibició i investigació, que disposa d’una programació estable d’espectacles.

Dau al Sec també acull assaigs, tallers, laboratoris i un bon grapat d’activitats culturals i educatives. Potencien el teatre fet d’una manera molt artesanal i amb les intèrprets com a epicentre.

Gent boja amb escassedat de recursos

Managuerra reconeix que, “si hi hagués més diners, potser hi hauria més vocacions de fer aquest tipus de teatre d’investigació“. Però, com que “no n’hi ha”, els qui s’hi dediquen són “gent molt boja“.

Si tinguéssim més diners, potser hi hauria més vocacions de fer aquest tipus de teatre d’investigació, però com que no n’hi ha, només són gent molt boja com jo
Mercè Managuerra, directora de Dau al Sec

Així és com defineix a les “companyies joves i emergents” amb una “doble mirada sobre l’aspecte social i l’aspecte de creació” en què es basa la programació de Dau al Sec. Segons la seva directora, “parlen de problemes d’avui i, com que comencen, no saben que això no és possible“. Aleshores, diu, “nosaltres fem com si això fos possible, els obrim les portes i els donem moral perquè continuïn“.

El Premi Dau

Durant els mesos que la sala va haver de tancar, van aprofitar per crear el Premi Dau, dotat amb 1.500 €, per impulsar el talent jove. “Ens pensàvem que rebríem quatre o cinc projectes, però en vam rebre 64“, explica Managuerra, que creu que això exemplifica “com n’està de malament Barcelona“. La directora de l’espai considera que “els joves volen fer coses i necessiten espais” per poder materialitzar la seva “empenta creativa“. El Premi Dau el va guanyar la companyia de teatre documental Vostok Collective amb l’espectacle ‘Biohacking’.

Fugint de les pantalles

Dau al Sec ha aprofitat aquest darrer any per fer activitats poc habituals, com tallers de filosofia per a nens. Totes presencials, fugint de la fredor dels ordinadors i les pantalles. “No puc veure més pantalles ni més llibreries!“, exclama la Mercè, que admet que les noves tecnologies permeten avançar feina, “però això no és el mateix que tenir una experiència“. Fa tan sols un parell de setmanes, Dau al Sec va acollir la seva segona producció de la temporada, ‘La màgia lenta‘, protagonitzada per Marc García Coté.

El Festival de Teatre en Francès de Barcelona

L’espectacle ja s’havia representat a la sala, el febrer del 2019, dins del Oui! Festival de Teatre en Francès de Barcelona. Mercè Managuerra se’n va enamorar, el va traduir i el va produir en català. Aquest text poètic i arriscat serà l’únic record enguany d’aquest festival, que no podrà celebrar-se, entre altres motius, perquè a França els teatres estan tancats des de fa més d’un any. “Hi ha molta incertesa“, assegura Mathilde Mottier, coorganitzadora del festival, que afegeix que “el darrer Festival d’Avinyó també es va anul·lar” i és allà on s’inspiren i recluten les companyies que porten a Barcelona.