El periodista Carles Garcia ens explica al programa ‘reset’, de betevé, com s’ha adaptat a la nova realitat de la pandèmia el món de la cultura popular. En un moment en què no es poden concentrar grups nombrosos de persones i en què cal evitar el contacte interpersonal, moltes celebracions han hagut de reinventar-se, si no volien simplement cancel·lar-se.

Com ha passat en tants altres àmbits, el món telemàtic i digital s’ha convertit en el refugi i en l’alternativa a aquestes celebracions, fins ara només concebudes en la presencialitat.

Carnaval

En la majoria de casos, els districtes de la ciutat han organitzat actes presencials molt petits, limitats per les mesures de seguretat. Però la part grossa s’ha traslladat a la xarxa, com ara les històries del rei Tòtil i la reina Beluga, que s’han pogut veure a YouTube.

L’espectacle que cada any creen els Comediants, aquesta vegada s’ha traslladat al format audiovisual. “Hi ha coses que, ni que nosaltres volguéssim, no es poden cancel·lar“, ha assegurat Esteve Caramés, director de Programes Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Per això, diu, “s’està generant un espai públic virtual“, la qual cosa permet “arribar a més gent” i a un “públic nou”.

Hi ha coses que, ni que volguéssim, no es poden cancel·lar i, tot i que no podrem fer el que fèiem cada any, s’està generant un espai públic virtual
Esteve Caramés, director de Programes Culturals de l’ICUB

Sant Medir

“El calendari no s’atura”, segons Caramés, que ha explicat que ja treballen en el disseny de les pròximes festes populars. La més propera és Sant Medir, la dolça festa de Gràcia, Sants i Sarrià, que també s’ha reinventat. “No hi haurà les cercaviles amb les colles llençant caramels“, es lamenta Josep Antoni Torralba, president de la Federació de Colles de Sant Medir, però “farem gairebé totes les activitats semipresencials i retransmeses per ‘streaming’“. També intentaran mantenir algunes activitats “molt tradicionals”, com la benedicció dels caramels i el pregó.

Què fer a Barcelona: agenda de totes les activitats culturals de Barcelona
agenda de Barcelona

CE Europa

Encara al barri de Gràcia, els partits del Club Esportiu Europa eren, cada 15 dies, com una celebració. Ara, a porta tancada, se les han empescat per continuar oferint als socis els partits per internet. “Han tingut molt bona acollida”, diu Àngel Garreta, cap de premsa del CE Europa, que creu que “és una manera d’apropar el club a la gent” i que els ha donat “un plus“.

Els partits per internet han tingut molt bona acollida, és una manera d’apropar el club a la gent i, tot i estar fet per necessitat, ens ha donat un plus.
Àngel Garreta, cap de premsa del CE Europa

Divulgació científica i educativa

Més enllà de la cultura popular, el Carles Garcia ens presenta un altre exemple de digitalització forçada, però amb voluntat de continuïtat. La Gemma Artés és mestra de batxillerat a un institut de Barcelona. Amb l’arribada de la pandèmia, va començar a fer classes a través de Twitch, una xarxa social centrada en les emissions en directe, però amb interacció amb els espectadors. Arran d’això, la plataforma Creadors TV la va incorporar i s’ha convertit en una de les prop de 300 persones que creen continguts de divulgació científica i educativa en català per internet.