(ACN) La Villarroel acollirà a partir d’aquest dijous i fins al 9 de maig la comèdia ‘Classe’, un muntatge de Pau Carrió sobre els reptes del sistema educatiu. A través d’una trobada pedagògica, ‘Classe’ també tracta altres temes, com la societat actual i les diferències de classe.

“L’obra parla de l’educació com un tema que hauria de ser central en la societat, de quina relació hi tenim com a adults i de la família”, ha dit Carrió. De fet, el director ha assegurat que el títol juga amb el doble sentit de la classe d’una escola i la classe en referència a les classes socials.

El muntatge, una coproducció de Sixto Paz i La Villarroel, el protagonitzen els actors Pol López, Carlota Olcina i Pau Roca. L’obra parteix d’un text original dels dramaturgs irlandesos Iseult Golden i David Horan. “No és una obra localista ni agafa una casuística concreta i l’escola es pot traslladar a molts barris d’aquí”, ha defensat Carrió. Així, l’espectacle parteix d’una reunió entre un mestre i els pares separats d’un alumne de nou anys, en Jason, a qui li costa aprendre a llegir i a escriure. El mestre recomana als pares portar el fill al psicòleg, però els pares no hi acaben d’estar d’acord. Tot plegat portarà a una “triple confrontació divertida i punyent”, en la qual xoquen les diferències de classe, els reptes del món educatiu i les dificultats dels personatges per relacionar-se.

“És una obra molt viva i hiperrealista”, ha comentat l’actriu Carlota Olcina, qui interpreta la Sarah. En aquesta línia, el director ha assegurat que, malgrat que la gent riu en alguns moments per certs elements de l’obra, “no està plantejada en clau de comèdia”. De fet, ha explicat que abans d’arribar a La Villarroel el muntatge ja s’ha representat a Salt, Andorra i Pineda de Mar i en cadascuna de les funcions el públic ha reaccionat amb riures en diferents escenes. “No són riures que anem a buscar”, ha dit el director.

Carrió ha avançat que durant el muntatge els personatges fan “un gir de 360 graus” perquè prenen moltes decisions. Els actors han assegurat que els personatges tenen discursos diferents sobre l’educació, malgrat que tots estan d’acord en una cosa: volen el millor per al nen. “No hi ha un combat explícit, però són tres persones determinades per la classe i el lloc d’on són”, ha definit Pol López, qui interpreta el Rai, el professor.

Interacció amb els espectadors

Des de la productora Sixto Paz han posat èmfasi en la interacció amb els espectadors. Així, han preparat un “formulari d’autobservació” relacionat amb els temes de l’obra a través d’un QR que el públic trobarà a les butaques. En la mateixa línia també ofereixen tres “dinàmiques postfunció”, entre les quals hi ha propostes a càrrec del terapeuta Rai Crespi, la professora de twerk Ana Chinchilla o la comunicadora Alba Fernández Pous. La productora ha explicat que derivat de la pandèmia tot es farà en format digital i s’hi podran inscriure de manera gratuïta aquells espectadors que hagin anat a La Villarroel a veure el muntatge.