El 30 de novembre és Sant Andreu, patró del districte de Sant Andreu i, per això, de bon matí han repicat les campanes de la parròquia de Sant Andreu de Palomar. De fet, el repic de campanes és un acte que es repeteix cada dia durant la Festa Major de Sant Andreu, que aquest any se celebra del 26 de novembre al 8 de desembre.

Un grup de joves que pertanyen a diverses entitats andreuenques són els encarregats de repicar les campanes des de fa nou anys. A més de fer-ho per la festa major, també hi ha altres esdeveniments religiosos o festius que les fan sonar.

Una desena de campaners repiquen les campanes

Tres joves de Sant Andreu van recuperar la tradició de repicar les campanes ara fa nou anys i actualment són una desena de persones les que s’hi dediquen. Durant la Festa Major del districte les fan sonar gairebé cada dia per un acte o un altre.

A més, durant la resta de l’any, tenen un calendari prou establert. Ho fan per actes litúrgics com Nadal, però també per dates concretes com Sant Jordi o els Tres Tombs o per la commemoració d’esdeveniments andreuencs, com ara els 150 anys del dramaturg andreuenc Ignasi Iglésias. Segons Sergio Dieguez, un dels campaners, es vol recuperar la tradició de les campanes que servien “per comunicar que alguna cosa està passant”.

La bona acollida d’aquesta iniciativa fa que el grup de campaners la vulguin estendre. Estan en converses amb la parròquia de Sant Pacià, també a Sant Andreu, per repicar les campanes a la vegada, quan hi hagi alguna celebració.

Van fent manteniment de les campanes

Abans que aquest grup de campaners es fessin càrrec del repic, les campanes només sonaven dos cops l’any: una per la festa major i l’altra per Nadal. A més d’augmentar la periodicitat, els joves també s’han encarregat de fer manteniment de les campanes, que daten del 1950. Els campaners han fet canvis de cordes i de com estan lligades, però consideren que s’hauria de fer un manteniment més acurat. “S’haurien d’assegurar millor els batalls que tenen més moviment i colpeixen la campana”, explica Sergio Dieguez.