René Magritte

23 anys més tard de la gran retrospectiva que es va poder veure a la Fundació Miró, el pintor belga René Magritte protagonitza una mostra al CaixaForum que aplega una selecció de pintures, pel·lícules casolanes i fotografies sota el nom de “La màquina Magritte”.

La màquina universal per fer quadres

El 1950, René Magritte va escriure, en col·laboració amb uns amics, el prospecte ‘La manufacture de poésie’, un catàleg de productes imaginaris, entre els quals destacava una màquina per fer quadres. El funcionament teòric d’aquesta andròmina permetria compondre una quantitat il·limitada de pintures a partir d’una sèrie de variants. L’exposició “La màquina Magritte” juga amb la possibilitat que aquesta invenció sigui real i estigui formada per una sèrie de dispositius interconnectats que ens revelen la personalitat i l’univers pictòric de l’artista.

La mostra, organitzada amb el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid, ens ofereix 65 pintures de René Magritte, així com diversos documents fotogràfics i audiovisuals del pintor belga, provinents de diversos museus i col·leccions privades d’arreu del món. L’exposició, una de les més rellevants de la temporada al CaixaForum, es podrà veure fins al 6 de juny i disposarà de visites guiades per a grups i també per a famílies.

El món oníric de René Magritte

El pintor belga René Magritte (Lessines, 1868 – Brussel·les, 1967) és un dels grans exponents del surrealisme europeu del segle XX. Tot i haver-se iniciat en l’impressionisme, l’obra de l’italià Giorgio de Chirico el va impressionar profundament i el va fer decantar-se per un univers simbolista i juganer, on l’espectador juga un paper important a l’hora d’establir relacions entre els elements del quadre i compondre el seu significat. Les reflexions sobre els límits de la percepció, els mons onírics, les imatges dobles i la ironia iconoclasta són elements clau en la seva pintura.

Des de la meva primera exposició, el 1926, he pintat 1.000 quadres, però he concebut només un centenar d’imatges. Aquests 1.000 quadres existeixen perquè he anat pintant variants de les meves imatges: és la meva manera d’entendre millor el misteri i de posseir-lo
René Magritte

L’obra de Magritte es pot veure en el museu dedicat a la seva figura a Brussel·les, així com al Georges Pompidou de París, el Centre d’Art Reina Sofia de Madrid, el MOMA de Nova York o la Tate Modern de Londres. I ara, fins al 6 de juny, tenim el seu univers surrealista al nostre abast al CaixaForum.

René Magritte