La Barcelona de Dalí. Un itinerari fotogràfic és el títol de la nova exposició del Museu Diocesà que a través d’unes 120 fotografies fetes per fotoperiodistes locals, com Postius, Sáenz Guerrero, Carlos Pérez de Rozas, Brangulí, Sans Condeminas, Català Roca o González Albiach repassa la relació de l’artista amb la ciutat.
La mostra comprèn el període entre la seva primera exposició Barcelona, l’any 1922, fins ben entrada la dècada del 1970, just abans que reduís la seva exposició pública. A part de les fotografies hi ha manuscrits i documents procedents de diversos arxius i col·leccions públics i privats (Biblioteca de Catalunya, Fundació J. V. Foix, hereus d’Isidor Beà…), cartells, revistes, llibres i dibuixos originals de Salvador Dalí i de Federico García Lorca.
Una relació amb Barcelona “íntima, intensa i persistent”
El Museu Diocesà ha programat aquesta exposició, de producció pròpia, amb motiu del 120 aniversari del naixement de Salvador Dalí. Tot i que el públic el vincula a Cadaqués i a Figueres, a més de París i Nova York, la seva relació amb Barcelona “és íntima, intensa i persistent: la seva mare, Felipa Domènech, era barcelonina; el seu pare i el seu oncle s’hi van criar; artísticament, Barcelona era la capital artística que calia conquerir abans d’assaltar París”, explica l’historiador de l’art Ricard Mas, comissari de l’exposició.
“Tenia una gran relació amb Barcelona i va fer una gran propaganda de la ciutat en l’àmbit internacional”, apunta, “també pel que fa al modernisme i la llengua catalana”. Per Mas, Dalí va ser un artista “intel·ligent, punyent i amb un sentit de l’humor fantàstic”. “Sincerament, avui en dia ens fan falta molts genis com Salvador Dalí”, conclou.
La mostra recorre diferents espais de la capital catalana relacionats amb Dalí, com és el cas de l’Ateneu, l’hotel Ritz, i també diversos restaurants. A més, amplia el seu lligam amb el flamenc, els toros o el futbol, el seu interès pel zoo, així com la seva fal·lera gaudiniana, les amistats que va fer –entre les quals destaquen J. V. Foix, Pablo Picasso, René Metras, Francis Poulen, Josep Maria Subirachs, Joan Abelló, Federico García Lorca o Lluís Llongueras– i també la seva activitat expositiva a la ciutat.
Una exposició que surt de les parets del museu
A banda de l’espai expositiu, el projecte posa a disposició del públic un mapa gratuït i inèdit amb diversos indrets dalinians assenyalats i explicats “perquè el visitant surti a recórrer la ciutat i visqui l’experiència daliniana”. El seu particular disseny estètic i gràfic –com els marcs inspirats en la forma de les illes de l’Eixample– ha estat concebut per l’Estudi de la Mirada, dirigit per l’artista Jesús Galdón. L’exposició es podrà visitar fins diumenge 1 de desembre.