A finals del segle XIX i principis del XX, els barcelonins gaudien dels balls i les festes populars que organitzava el Reial Cercle Artístic. Amb els anys, però, el patrimoni que amaga aquesta entitat s'ha acabat tancant al públic per desconeixement i per manca de difusió. Tot i la ubicació cèntrica, pocs saben que hi poden accedir de manera gratuïta. Una realitat que el Cercle vol capgirar amb un pla estratègic per als propers quatre anys. JOSEP FÈLIX BENTZ, president del Reial Cercle Artístic "Que la gent passi per aquí davant i tothom sàpiga que aquí es cuina molta cultura i que la gent no tingui por a entrar." Per convertir-se en un referent, l'entitat ha engegat unes obres de remodelació que ja han permès condicionar la primera planta amb sales d'exposició i espais polivalents on es fan conferències o projeccions. També ha obert un restaurant fruit d'una nova adjudicació. Un establiment que dóna pas a la coneguda terrassa amb vistes al Portal de l'Àngel. Però el Cercle vol anar més enllà i recuperar l'espai que actualment tenen llogat dins el recinte, com els locals de la planta baixa. Aquí volen instal·lar més exposicions accessibles des del carrer. També es construiran una biblioteca i un centre de documentació digitalitzat. "I tot això per què? Perquè ens agradaria ser un referent i un lloc de trobada per col·lectius i el públic general." Qui sap ben bé com funciona el Cercle són els 500 socis que actualment en formen part. Paguen una quota i es beneficien dels tallers d'arts plàstiques. En aquesta nova etapa, es vol triplicar el nombre d'associats i potenciar la formació amb més oferta de cursos.

El Reial Cercle Artístic va néixer a finals del segle XIX i era un espai de referència cultural a la ciutat. No va ser fins a l’any 1959 que la seu es va ubicar on és ara, al Palau Pignatelli del carrer dels Arcs, a la confluència amb el Portal de l’Àngel. El nou pla director que ha engegat la direcció vol obrir l’imponent edifici a tots els ciutadans i no únicament als artistes, com passa ara. “Volem ser un referent i un punt de trobada per a tothom qui li pugui interessar la cultura i l’art”, assegura Josep Fèlix Bentz, president de l’entitat. Per això es programaran dues grans exposicions a l’any en què també es vol potenciar els artistes novells i obrir l’entitat a les disciplines més modernes, com el videoart i la fotografia.

El Reial Cercle Artístic de Barcelona té quasi 500 socis, però la intenció és arribar als 1.500 en els pròxims anys. S’han establert, per exemple, quotes que beneficien diversos col·lectius: els estudiants d’art paguen 13 euros mensuals, els menors de 25 anys, 27 euros, i la resta, 36 euros cada mes.

La renovació ja s’ha iniciat amb la rehabilitació de la primera planta de l’edifici, que acull una mostra expositiva d’una part del fons de l’entitat. També s’ha posat en marxa recentment el restaurant El Cercle, caracteritzat per la terrassa amb unes vistes panoràmiques de Portal de l’Àngel.

Aquesta institució té com a pròpies 600 obres, moltes provinents de donacions: pintures i escultures d’artistes com Rossend Nobas, Ramon Pichot, Ignasi Mallol i Enric Casanovas, entre d’altres. L’entitat també disposa d’un fons bibliogràfic format per més de 6.000 volums, un arxiu documental integrat per 4.000 escrits i un miler d’epistolaris artístics. De fet, tota aquesta obra es digitalitzarà en els pròxims anys per tal que els artistes puguin consultar els arxius.

Recuperar els espais llogats

El centre artístic recuperarà els dos espais llogats de la planta d’accés al carrer dels Arcs, la sala gòtica i l’antiga capella, un cop finalitzi el contracte d’arrendament. En aquestes estances s’habilitaran dues sales noves d’exposicions. També s’alliberarà la segona planta de l’edifici, actualment llogada, on està previst fer una nova biblioteca, un arxiu i a la vegada un centre de documentació perquè professors, artistes i estudiants puguin consultar el fons. L’associació mantindrà el local llogat a peu de carrer a una entitat bancària perquè és una “font d’ingressos”, segons ha explicat Bentz. En una última etapa, la direcció ha previst que l’edifici creixi amb una planta més. Segons Bentz, el projecte permetrà que el Reial Cercle Artístic guanyi una terrassa equilibrada i sense desnivells. Al futur pis s’instal·laran més tallers des d’on els socis puguin treballar. Actualment, el cercle té diferents sales de pintura on cada dia els artistes tenen la possibilitat de pintar models al natural.

L’edifici ha estat recentment protagonista d’una polèmica amb una escala provisional d’emergència que s’ha col·locat a la façana de l’edifici on hi ha la font de Santa Anna, un abeurador del segle XIV. La mesura és provisional i segons el Cercle la nova escala s’ubicarà aviat a l’interior de la finca.