ramon muntaner mor

(ACN/Redacció) El cantautor Ramon Muntaner, també director de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) a Catalunya, ha mort aquest dijous als 71 anys, segons ha informat aquesta entitat en un comunicat. Reconegut i recordat per la seva faceta com autor fonamental en la història de la cançó a Catalunya, ha estat el director de la SGAE a Catalunya i Balears des del 1996. Nascut el 29 de setembre del 1950 a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), va fer vida professional a Barcelona.

Va ser compositor, lletrista i també autor dramàtic. Tenia més de 220 obres adscrites de gèneres com la cançó i música de pel·lícules i sèries de televisió de drama, comèdia i ballet. Muntaner va estudiar solfeig, piano i guitarra i va cursar estudis de psicologia a la Universitat de Barcelona. Del 1971 al 1989 es va dedicar plenament a la creació musical, va celebrar concerts i enregistrar discos com a compositor de músiques per al teatre, el cinema i la televisió.

La SGAE recorda que Muntaner és considerat un autor fonamental en la història de la cançó a Catalunya “amb un estil molt personal i modern, de gran èxit entre el públic jove” de la Catalunya de mitjans dels anys 70. És autor de nou discos enregistrats, trenta músiques per a teatre, quatre curtmetratges, quatre llargmetratges i setze programes i sèries de televisió.

Va compondre la música de ‘La plaça del Diamant’

Va musicar els textos de diversos poetes catalans i va ser el primer a dedicar un disc íntegrament a Miquel Martí i Pol, ‘Presagi’, del 1976. Destaquen els seus discos ‘Veus de lluna i celobert’, del 1979; ‘Balades i cançons’, del 1980, i ‘El pas del temps’, del 1982. També cal destacar la composició de la música per a obres teatrals i pel·lícules com ‘La plaça del Diamant‘, de Francesc Betriu, o ‘La teranyina’, d’Antoni Verdaguer.

L’any 1990 va ser nomenat director del centre Ressons del Departament de Cultura de la Generalitat. L’any 1992 va incorporar-se com a director artístic de l’Espai de Dansa i Música de la Generalitat i com a director del Mercat de Música Viva de Vic. A partir d’aquell moment va ocupar diferents càrrecs com el de director de l’entitat a la Zona Mediterrània (Balears, Catalunya, València i Múrcia) i, finalment, el que ocupava actualment com a director de la SGAE a Catalunya i les Balears.