"Hola bienvenidos a Radio Africa..." Tania Adam és coordinadora de l'Espai Cultural Avinyó i fa gairebé un any va crear un podcast de música africana, que grava cada mes en aquest estudi. En una hora fa descobrir les novetats i alguns clàssics del continent, que a Espanya són poc coneguts. TANIA ADAM, coordinadora de Radio Africa "Hi ha altres paísos on la relació amb Àfrica és molt més propera, per una relació d'excolònies, el que sigui, on tenen el xip de les sonoritats africanes més contemporànies. Aquí s'ha quedat més tancat." Del hip hop senegalès a l'electro de Sud-àfrica, passant pel house angolès: el ventall és molt ampli. En aquests últims anys han nascut molts grups, als quals Internet i les noves tecnologies ho han posat més fàcil. TANIA ADAM, coordinadora de Radio Africa "No omitem las famosas Miriam Makebas, Cesaria Evora, l'afrobeat de Fela Kuti... Això és gran i segueix allà pero volem mostrar aquestes sonoritats que són desconegudes, de grups que graven el seu vídeo, el pujen a YouTube i que ja tenen 2.000 visites." Radio Africa també té moltes visites. Ja ha arribat a uns oients de Sud-amèrica i l'Àsia a través de la pàgina web del mateix nom i al Facebook Radio Africa Sonidos Urbanos. Ara la Tania busca col·laboradors amb criteri i bona voluntat per fer créixer el projecte.

Tania Adam va néixer a Moçambic i després d’unes estades a Lisboa i Madrid, es va instal·lar a Barcelona, on coordina l’espai cultural Avinyó. A Catalunya, ràpidament es va adonar que poca gent coneixia la música del continent africà, sovint associada al djembé i als ritmes tradicionals. “Potser perquè no tenim lligams d’orígens colonials amb Catalunya o Espanya”, explica. “Amb aquesta ràdio volem ensenyar que el continent africà també evoluciona”. Així va crear Radio Africa, un podcast mensual que penja al web de Scanner FM.

Va començar l’any passat i ja té oients a tot Espanya, fins i tot a Àsia i Sud-amèrica. En una hora parla tant dels clàssics com de les novetats, dels balls que són tendència com el kuduro. “No oblidem Miriam Makeba, Cesaria Evora, l’afrobeat de Fela Kuti… Això és gran i segueix allà, però volem mostrar aquestes sonoritats que són desconegudes, els grups que graven el seu vídeo, el pugen a YouTube i  ja hi ha 2.000 visites!”, s’entusiasma Adam. De tant en tant deixa l’antena a algun DJ o conversa amb algun apassionat de cultura africana.

És el cas de l’últim programa que ha posat en línia, en què parla amb el locutor Xavi Rodríguez. Amb motiu del dia de l’Àfrica (25 de maig) que recorda l’obtenció de la independència per aquests estats al llarg dels anys 1950- 1960, Adam ha preparat una sèrie de programes sobre la música que s’escoltava llavors, la que va ajudar a prendre consciència d’un sentiment nacional, com van fer les orquestres de Mali. Aquests músics pagats per l’Estat tenien com a missió recuperar les melodies tradicionals i folklòriques i afegir-hi un toc modern per enganxar-hi el poble.