Una de cada tres persones que ha respost a la crida de Víctor Pàmies hi ha inclòs el refrany “Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era”. El “top ten” es completa amb les següents dites populars, que es repeteixen en un percentatge molt alt de les respostes rebudes:

2. “Al maig, cada dia un raig”, 26%.
3. “No diguis blat fins que no el tinguis al sac i ben lligat”, 26%.
4. “Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i a la jove si pot”, 24%.
5. “A la taula i al llit, al primer crit”, 24%.
6. “Cel rogenc, pluja o vent”, 19%.
7. “Per Nadal, cada ovella al seu corral”, 18%.
8. “Tal faràs, tal trobaràs”, 17%.
9. “Qui dia passa, any empeny”, 16%.
10. “A l’estiu tota cuca viu”, 16%.

Dels més de 12.000 refranys que Pàmies ha rebut en total durant sis mesos, n’hi havia 2.341 de diferents. Només 18 han estat repetits més de 100 vegades, mentre que 1.500 els ha dit una única persona. Les respostes s’enviaven per correu electrònic, en lloc de fer-ho de forma pública al blog, per evitar que els enquestats es veiessin influïts pels refranys que hi aportaven els altres.

“Barcelona és bona si la bossa sona”

Pàmies va demanar als internautes disposats a participar en el el seu estudi de l’ús actual dels refranys catalans que especifiquessin el seu lloc d’origen i residència. D’aquesta manera, la mostra recull les dites més populars a les diferents zones dialectals del català. “Qui no vulgui pols que no vagi a l’era” surt tan ben classificat perquè és un refrany amb tradició a tot el territori, però al País Valencià són més comunes dites com “Cel a borreguets, aigua a canterets” i a les Balears, “Qui dia passa any empeny”.

Pel que fa a refranys referits a pobles i llocs concrets, fa anys que Víctor Pàmies elabora un mapa de paremiologia tòpica. Hi trobem llistes ben completes de dites populars que parlen de la nostra ciutat, poble o vila. N’hi ha 38 de Barcelona, entre les quals tan conegudes com “Roda el món i torna al Born” o “Barcelona i Montjuïc no es feren en una nit”.

Víctor Pàmies, paremiòleg

Víctor Pàmies és un lingüista barceloní que, des del 1999, viu a Vallromanes (Vallès Oriental). Fa més de 15 anys que estudia els refranys, és a dir, que es dedica a la paremiologia. Té una base de dades amb més de 350.000 peces lèxiques, així com una biblioteca amb més de 500 llibres sobre refranys. A més del seu blog, titulat Raons que miren, manté el portal Refranys.com i una dotzena de blogs més especialitzats: un refranyer català-castellà, un refranyer temàtic, un diccionari de citacions…

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.