Els poc més de 4.000 socis de l’Ateneu Barcelonès triaran nou president aquest dijous. Hi ha tres candidats, el president actual des del 2014, l’historiador Jordi Casassas, l’arqueòleg i expert en transformació digital Genís Roca, i el filòsof Bernat Dedéu.

Les eleccions arriben després d’una campanya intensa, centrada en debats com la politització o no de la institució, el paper de les noves tecnologies, l’envelliment i marxa de socis o la situació financera de l’ateneu. 

Què proposen els candidats?

Jordi Casassas vol continuar la feina iniciada fa tres anys, quan va accedir a la presidència. Parla d’aprofundir en la “democratització i projecció” de l’ateneu, que ha de ser, diu Casassas, un lloc “tolerant i de confrontació tranquil·la d’idees”. Pel que fa al paper que ha de tenir la institució, Casassas creu que ha de fer de “dinamitzador d’això que en diem els Països Catalans”.

Bernat Dedéu vol rejuvenir l’ateneu, proposa una renovació cultural perquè “dur el carnet de l’ateneu sigui motiu d’orgull“. També vol introduir moviments culturals que no són presents a l’ateneu en aquests moments com “la música pop i folk catalana, amb el pop i el folk, fenòmens com l’art en xarxa o les sèries televisives”. Dedéu promet desvincular “la política i el processisme de la cultura”.

Genís Roca vol solucionar problemes com la fugida de socis, o les deficiències en els serveis, també fer que a l’ateneu hi siguin més presents les noves tecnologies. Un dels seus grans objectius és obrir l’ateneu a nous espais, més enllà del carrer de la Canuda. Roca lamenta que la institució hagi perdut “l’ambició de transformar la realitat i d’aportar coses a la resta de la ciutadania”.