El Carnaval és una de les festes mòbils del calendari: cada any cau en un dia diferent perquè la data es fixa a partir de les set setmanes posteriors a la primera lluna plena després el solstici d’hivern, que aquest any va ser el 2 de gener. L’altra opció per saber-la és comptant 47 dies enrere d’ençà del diumenge de Pasqua de la Setmana Santa: la data que en surt és el dimarts de Carnaval -13 de febrer-, just el dia abans del Dimecres de Cendra.

La particularitat d’aquest any és que coincidirà amb les festes de Santa Eulàlia, la copatrona de la ciutat, que seran del 9 al 12 de febrer.

Amb la data del Carnaval del 2018 anotada a l’agenda, el pas següent és decidir la disfressa més original. Les comparses es reuneixen per escollir el tema i triar vestit, perruca i careta per desfilar durant la rua de Carnaval. I tot i que la festivitat de Barcelona no té la dimensió del Carnaval de Venècia ni tampoc es viu com el Carnaval de Sitges, és una tradició popular arrelada, com a mínim, des del 1333, el primer any que està documentada a la ciutat.

Quina és la disfressa de moda?

A l’espera de saber quina disfressa es convertirà en el vestit de més èxit d’enguany, i després de la controvèrsia per les disfresses sexistes per a infants, els menys manetes han de saber que aquest any hi ha un establiment menys a la ciutat per comprar-ne. Es tracta d’El Relámpago, la botiga de Gràcia que va tancar les portes aquest novembre.

Cartells a debat

Tot i que a Barcelona el cartell encara no s’ha fet públic, hi ha ciutats on ja s’ha donat a conèixer i, en alguns casos ha generat polèmica. Un exemple és el cas de Terrassa, on les entitats feministes i l’Ajuntament l’han criticat perquè consideren que “banalitza l’ús de la violència envers les dones”.