Aquest divendres Barcelona s’ha despertat amb rèpliques de quadres de Leonardo da Vinci, Monet, Kandinsky i Gauguin, que han aparegut en punts emblemàtics de la ciutat, com la Sagrada Família, la Rambla o l’Arc de Triomf. Els han col·locats 40 entitats locals dins d’una campanya per donar suport a la instal·lació del museu Hermitage a la ciutat, un projecte que està pendent d’aprovació municipal. Ara el consistori està esperant la resolució de quatre informes no vinculats que ha encarregat i de la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i el Port. Precisament, aquesta setmana Jaume Collboni va explicar a betevé que el museu Hermitage al port de Barcelona perilla per dificultats en la mobilitat. 

La iniciativa, que porta el nom de “Més Cultura per a Barcelona”, ha publicat aquest divendres una pàgina web amb el seu manifest. Els signants del manifest “L’última oportunitat”, entre els quals predominen associacions de veïns i de comerciants, demanen a les administracions facilitin l’arribada del museu Hermitage a Barcelona, sense més dilacions, i constaten que el projecte s’ha elaborat segons el Pla especial de la nova bocana del Port de Barcelona aprovat pel mateix Ajuntament. El text defineix aquest museu com una infraestructura d’interès general “que pot constituir un eix transformador del perfil del turista, començant per la mateixa Barceloneta, que tant ho necessita”, a més de suposar una inversió en educació i un futur punt de trobada de nous artistes de la ciutat. En el manifest els signats critiquen la falta de rumb cultural a la ciutat, tot afirmant que a diferència de Madrid, Bilbao i Màlaga, Barcelona no ha posat en marxa cap gran infraestructura artística en els darrers 20 anys.

En el manifest recorden que l’Hermitage és una entitat cultural amb més de 250 anys d’història i amb una valuosa col·lecció formada per més de tres milions de peces artístiques i culturals. Per això es pregunten per què les administracions tenen dubtes a l’hora d’acollir un projecte arrelat amb una institució amb bona reputació.

Cal recordar que el museu Hermitage també ha despertat a Barcelona veus contràries a construir-lo. L’any passat es va crear la Plataforma per un Port Ciutadà per lluitar perquè l’Ajuntament no doni el vistiplau a la construcció del museu.