Gràcies a la col·laboració del Casal de Barri Trinitat Nova, la banda de punk i col·lectiu feminista Pussy Riot es beneficia, durant tres setmanes, del programa Artists at risk Barcelona – No callarem, que dona suport a la creació per part d’artistes perseguits, amenaçats o que fugen de la guerra i el terror.
Gràcies a la residència, la Maria Alekhina, cofundadora de Pussy Riot, la Taso Pletner i l’Alina Petrova estan preparant el seu espectacle musical i performàtic al Casal de Barri Trinititat Nova. Amb les tres intèrprets hi ha també el director artístic Kiryl Masheka i el productor Alexander Cheparukhin.
Projecció i xerrada
Aprofitant l’avinentesa, Pussy Riot ha ofert una xerrada al casal, durant la qual s’han projectat una versió de 13 minuts del documental Act and punishment, un resum de la història del col·lectiu, i un parell de vídeos de cançons recents. També hi ha hagut una breu actuació d’Alina Petrova tocant el violí.
Alekhina, Pletner i Petrova no poden tornar a Rússia, on el govern de Vladímir Putin les empresonaria per diverses causes criminals. “Ara mateix, a Rússia, aixecar una bandera LGTBI+ equival a cinc anys de presó; aixecar-ne una d’Ucraïna, 12 anys, i anomenar guerra al conflicte ucraïnès, vuit anys”, explica la Maria Alekhina.
Durant la xerrada Pussy Riot ha parlat de la progressiva deriva totalitària del règim rus i de la seva lluita a través de l’art performàtic. De fet, l’espectacle que preparen, que comença gira europea a Múnic el 2 de febrer, té molt de denúncia de la invasió d’Ucraïna i està molt basat en els dos llibres que ha escrit Maria Alekhina. “El 70 % dels russos viu amb 100 euros al mes. Hi ha molta pobresa. El règim necessita la guerra per justificar que cal ajustar-se el cinturó i sobreviure”, explica Alekhina.
