Els propietaris del pub irlandès han posat sobre la taula un projecte en què garanteixen la preservació de la rebotiga i descarten construir una cambra frigorífica a l’interior. A canvi, sol·liciten al consorci obrir un nou accés a la finca del costat -un edifici protegit per l’Ajuntament- per poder ampliar el restaurant. Domènech ha valorat molt positivament la proposta però ha demanat cautela.

Demanen salvar-lo pel seu valor històric i simbòlic

Amb aquesta concentració, l’historiador Dani Cortijo i el bibliotecari David Domènech han portat al carrer el manifest a favor de la defensa de la conservació de la rebotiga del Pitarra, que van difondre el 7 de maig passat. En aquest escrit, lamenten que el local hagi passat a mans d’un propietari que ha convertit l’establiment en un pub irlandès i alerten que pot destruir-ne els elements “de gran valor històric i simbòlic”.

La protesta ha servit per denunciar que ni l’Ajuntament de Barcelona ni cap altra administració no han fet res per protegir l’antic restaurant Pitarra. En aquest sentit, demanen que el local sigui considerat establiment emblemàtic de la ciutat. El govern municipal estudia com conservar el local, però ho veu difícil. A la concentració hi ha assistit el líder d’Esquerra Republicana a Barcelona, Alfred Bosch, que va demanar declarar la rebotiga com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Un missatge per a veïns i turistes

Durant la protesta, els organitzadors han repartit fullets amb el text del manifest escrit en català i en anglès a veïns i turistes per explicar les reivindicacions de l’acte. En tot cas, els organitzadors de la protesta no han volgut alterar l’activitat del pub irlandès actual. L’historiador David Domènech destaca que l’objectiu no és envair cap propietat privada ni fer cap “escrache”, sinó reivindicar la rebotiga del dramaturg Frederic Soler com un “patrimoni ciutadà irrenunciable“. Aquest local va ser escenari de tertúlies artístiques i polítiques importants del segle XIX.