Ha començat el compte enrere per a l’inici de la Festa Major de Gràcia. Els festers ja treballen contra rellotge per acabar les decoracions dels carrers. Alguns ja són uns experts en això del guarniment: aquest estiu compleixen 80 anys ininterromputs de participació. Són el carrer del Progrés i el de Puigmartí, que a partir del 15 d’agost lluiran la seva millor imatge.

Tots dos carrers s’engalanen ininterrompudament des del final de la Guerra Civil. El conflicte va parar la festa, que es va recuperar l’any 1939. Tot i això, es va fer d’una manera senzilla, ja que “hem de pensar que la Festa Major succeeix pocs mesos després d’acabar la Guerra Civil”, assenyala Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia, i expliquen els veïns que un grup de joves “van guarnir amb quatre papers al sostre, van llogar una pianola i van fer una mica de ‘divertimento’”. Després, ja no han parat de fer festa fins avui.

Font i portada, segell del carrer del Progrés

Al carrer del Progrés pinten calderes. De moment, no volen revelar la temàtica del guarniment. El que sí que tenen clar des del principi és que hi haurà una font i una gran portalada, marca de la casa. “Sigui quin sigui el guarniment que escollim, de les primeres coses que pensem és que serà la font i on la ubicarem”, explica Ramon Ortiz, de la Comissió de Festes del carrer del Progrés, “ens agrada sobretot que les portades siguin espectaculars, ens agrada treballar amb això, amb les altures”. La font és una tradició que ha mantingut el president del carrer, Emilio Manero. Les noves generacions, de fet, no han conegut el guarniment d’una altra manera.

Crisi festera a la dècada dels 70

Les portades també són un element important per al carrer que treballa amb grans estructures. Antigament, també n’hi havia d’espectaculars i durant la crisi de la festa major a la dècada dels 70, les de Progrés i Puigmartí van sobreviure. Apunta Contel que “quan la festa decau i que acaba en quatre o cinc carrers, els dos carrers que aguanten com a pal de paller són Puigmartí i Progrés”.

Ara, els 24 carrers d’enguany ja es preparen per tenir-ho tot llest per al 15 d’agost, amb novetats com el premi al carrer més accessible. A Progrés i Puigmartí serà la vuitantena vegada que decoren i mantenen la tradició d’una festa amb més de 200 anys d’història.