El guitarrista del grup de disco i funk Fundación Tony Manero, Lalo López, ha reprès ‘Tobacco Road’, un programa de música d’arrel afroamericana. Durant un any es va emetre a Ràdio Primavera Sound i des de fa uns mesos es pot tornar a sintonitzar a través de Ràdio Gràcia, cada dimecres de cinc a sis de la tarda.

Un viatge sonor per la música negra

“Això és ‘Tobacco Road’, sons més obscurs que el blau des de Vallcarca”. Amb aquestes paraules comença el viatge de Lalo López per la música afroamericana cada dimecres a Ràdio Gràcia. Explica que vol donar a conèixer des del blues de les plantacions del delta del Mississipí fins als sons dels clubs de les grans ciutats.

El programa ‘Tobacco Road’ és l’aproximació passional de López a la música negra, diu que “la música no para d’evolucionar en funció dels canvis socials, els canvis polítics i de tot el que succeeix, llavors m’agrada això, que ‘Tobacco Road’ sigui un programa heterodox, perquè la gent vegi que al final hi ha molts punts de relació entre el que està succeint avui en dia a l’escena, fins i tot el trap, que té les seves arrels en els sons tradicionals de la música afroamericana”.

Lalo López: “Vallcarca té soul”

El programa, tot i punxar novetats, sempre té la mirada posada en els referents clàssics, ja que López creu que en el passat hi ha les claus del present. Per això, al programa es pot escoltar des de blues a trap, passant pel soul, rytm’n blues, funky, disco o hip-hop. Amb la crisi de la covid-19 no fa el programa des de Ràdio Gràcia, sinó que el fa des de casa, des del seu estudi de Vallcarca, un barri que diu, té soul.

Lalo López a Vallcarca

López anomena Vallcarca, la San Francisco de Barcelona per les pujades i baixades i el so que recorre molts garatges com el seu. “Sempre dèiem que Vallcarca era una república independent, d’alguna manera dèiem que no érem Gràcia i ens vam anar construint una identitat al voltant del barri, suposo que és una cosa també molt afroamericana, allò del gueto i d’aquesta identitat”.

Ràdio Gràcia, el 107.7 de l’FM

Ràdio Gràcia acull programes de música d’estils molts diversos com ‘Pop Go The Beatles’ sobre la música dels de Liverpool. Una barreja de gèneres que s’han fet un forat a la graella de l’emissora local. López des de Vallcarca, segueix el camí del tabac, ‘Tobacco Road’, el títol d’un blues dels anys 60, per sintonitzar amb la música negra des del 107.7 de l’FM.