1. ‘On eres l’1-O?’, Quico Sallés [Rosa dels Vents] 
L’1 d’octubre marca un abans i un després en el procés sobiranista català. Així ho ha entès el periodista Quico Sallés, que revisa les experiències viscudes al voltant d’aquella jornada històrica en el llibre ‘On eres l’1-O?’. Una pregunta que Sallés respon en primera persona en una crònica àgil que comença el 29 de setembre i finalitza el 3 d’octubre amb l’aturada de país.

 

Nou homenatge a Catalunya, Vicent Partal

2. ‘Nou homenatge a Catalunya’, Vicent Partal [Ara Llibres]
Una altra mirada periodística és la de Vicent Partal, que a ‘Nou homenatge a Catalunya’ afegeix també anàlisi per donar resposta a dues preguntes: què ha passat i per què. A més, inclou converses inèdites amb els protagonistes clau del procés, com Carles Puigdemont. “Això dona al lector una pinzellada emotiva i l’ajuda a entendre les decisions polítiques“, explica Partal.

D'herois i traïdors, Santi Vila

3. ‘D’herois i traïdors’, Santi Vila [Pòrtic]
Els polítics també han deixat empremta editorial. Entre ells, una de les veus més crítiques amb el govern de Puigdemont i el procés: Santi Vila. ‘D’herois i traïdors’ és un relat de la seva experiència al Govern en mesos decisius, amb converses i detalls, fins ara inèdits. Un llibre en què també vol retre comptes davant la ciutadania. Segons Vila, “és un llibre mesurat, llegit i rellegit perquè no incrimini a ningú”.

Empantanats, Joan Coscubiela

4. ‘Empantanats’, Joan Coscubiela [Península]
Un altre polític, Joan Coscubiela, analitza la crisi política catalana. L’exdiputat es mostra crític amb les il·lusions i expectatives generades per l’independentisme i també amb l’immobilisme del govern del PP, així com l’espanyolisme més intolerant. Segons Coscubiela, és un còctel de difícil digestió que ha deixat els catalans “empantanats”.

Dies que duraran anys, Jordi Borràs

5. ‘Dies que duraran anys’, Jordi Borràs [Ara Llibres]
És una crònica en imatges dels fets més destacats d’una tardor històrica. L’encapçala el fotoperiodista Jordi Borràs i hi col·laboren una vintena de fotògrafs i escriptors. Les instantànies ajuden a fer memòria i recuperar moments gravats a la retina de diverses generacions de catalans. “En fer el llibre m’he adonat de tot allò que hem viscut“, sentencia Borràs.

Vam fer un referèndum, Andreu Pujol Mas

6. ‘Vam fer un referèndum’, Andreu Pujol Mas [Edicions Saldonar] 
L’organització del referèndum de l’1 d’octubre va recaure sobre el Govern de la Generalitat però, sobretot, sobre els ciutadans. Andreu Pujol Mas revela com es va preparar la cita a partir de desenes d’entrevistes a actors de primer nivell. El llibre també és una radiografia de les tensions que aquella jornada va generar en l’entorn parlamentari i en el si del mateix govern.

Operació urnes, Laia Vicens i Xavier Tedó

7. ‘Operació urnes’, Laia Vicens i Xavier Tedó [Columna Edicions] 
En la mateixa línia que l’anterior, Laia Vicens i Xavier Tedó (periodistes al diari ‘Ara’) expliquen en forma de crònica periodística l’operatiu clandestí que va portar les urnes i les paperetes a lloc l’1-O. Una història que compta amb el testimoni dels cervells de l’operació i que es converteix en un relat que, fins i tot, es podria dir que supera la ficció.

Los entresijos del procés, Oriol March

8. ‘Los entresijos del ‘procés”, Oriol March [Mayor]
Una altra crònica periodística és la que fa Oriol March, que revela intrigues i detalls inèdits del procés. Des de les reunions a la Generalitat i la sortida de part del govern a Brussel·les, fins a les diferències entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, o les pressions de la CUP.

9. ‘Els fets de l’1 d’octubre’, diversos autors [Pagès editors] 
És l’enèsima proposta sobre el referèndum d’autodeterminació, que té per objectiu ajudar el lector a entendre què va passar durant la jornada.  Signat pel polític Josep Lluís Carod-Rovira, el llibre recull imatges inèdites de l’1-O, que mostren fets i emocions. També el signen noms coneguts com Anna Gabriel, Jaume Barrull Castellví o Jordi Graupera, entre d’altres.

Hem votat!, Ernest Costa i Savoia

10. ‘Hem votat’, Ernest Costa i Savoia [edicions Sidillà] 
A diferència de les publicacions anteriors, el fotògraf Ernest Costa explica a través d’imatges la campanya pel referèndum, envoltada d’accions ciutadanes i mobilitzacions. Costa va carregar la càmera a l’espatlla i va decidir voltar per tot Catalunya per captar cartells, murals, pintades i pancartes a favor de l’1-O.

Per Catalunya!, Suso del Toro

11. Per Catalunya!, Suso de Toro [Editorial Gregal] 
L’escriptor de Santiago de Compostel·la ofereix un recull d’articles sobre el procés català que ell mateix ha escrit al llarg dels darrers anys, la majoria publicats al diari ‘Ara’. De Toro se centra en una tesi: defensa el dret a l’autodeterminació dels catalans contra un Estat que, segons el seu parer, ha demostrat el seu autoritarisme.

La centralitat, en joc, Marta Vilalta

12. ‘La centralitat, en joc’, Marta Vilalta [Pagès editors]
La mateixa editorial que ‘Els fets de l’1 d’octubre’ llança ‘La centralitat, en joc’, de Marta Vilalta (ara portaveu d’ERC). Repassa, des de diversos punts de vista, la trajectòria política de Catalunya. Busca donar resposta als diferents moviments que s’han fet en les esferes polítiques per buscar l’hegemonia. Compta amb l’aportació de figures polítiques rellevants, com  Artur Mas (PDeCAT) o Elisenda Alamany (Catalunya en Comú).

13. ‘155. Los días que estremecieron a Cataluña’, Teresa Freixes [Editorial Doña Tecla]
La catedràtica de Dret Constitucional de la UAB, Teresa Freixes, dona en aquest llibre la seva versió del procés. Ho fa des d’una mirada molt crítica amb l’independentisme i els partits secessionistes, que considera que han portat Catalunya al límit.

Cómo ganamos el proceso y perdimos la República, Josep Martí Blanch

14. ‘Cómo ganamos el proceso y perdimos la República’, Josep Martí Blanch [ED Libros]
Josep Martí ha estat testimoni de primera línia d’esdeveniments clau en la crisi política actual, primer com a secretari de comunicació de la Generalitat durant el govern d’Artur Mas i, després, com a periodista i analista polític. Una experiència que bolca en aquest assaig, en què barreja fets, anàlisi i opinió per desgranar els esdeveniments que han marcat la relació entre Catalunya i Espanya dels darrers vuit anys.

La gran ignomínia, Jaume Sobrequés

15. ‘La gran ignomínia’, Jaume Sobrequés [Editorial Base] 
L’historiador Jaume Sobrequés fa una crònica de la lluita de l’independentisme català per assolir una república catalana, i l’oposició frontal del Govern central, els partits constitucionalistes, i d’alguns mitjans d’àmbit espanyol. L’autor dedica una atenció especial a les actuacions del Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i la Fiscalia General de l’Estat.

Informe urgent des dels escons 4 i 5, Dante Fachín i Martínez Castells

16. ‘Informe urgent des dels escons 4 i 5’, Albano Dante Fachín i Àngels Martínez Castells [Pol·len Edicions]
Els dos exdiputats de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) fan un repàs d’una legislatura polèmica, per donar la seva versió dels fets. En unes 150 pàgines relaten l’aparició de Podem, la difícil relació amb ICV dins de CSQP, i el seu canvi de direcció davant el procés després del referèndum de l’1 d’octubre.

Cartes als Presos

17. Per la llibertat!, Jordi Basté et al. [Ara Llibres]
És una bona mostra de les cartes i escrits que escriptors, figures polítiques i periodistes han adreçat als empresonats a Madrid i als polítics que són fora de Catalunya. El signen noms com Jordi Basté, David Fernàndez, Eva Piquer o Marta Rojals. Amb la compra d’aquest llibre, el lector contribueix a la caixa de solidaritat de les entitats sobiranistes.

El procés explicat als idiotes, Roger Peláez Viñas

18. El procés explicat als idiotes, Roger Pelàez Viñas [Males Herbes] 
Acabem amb una proposta en clau d’humor. Roger Pelàez fa una crònica diària del procés independentista durant tres mesos, del 22 de setembre al 22 d’octubre. Al llarg de 93 jornades, analitza i comenta l’actualitat política amb un esperit crític i còmic. Es tracta de riure per no plorar.