L’oferta del festival Grec 2022 és una llista llarga d’espectacles que frega la norantena de propostes. Per fer més fàcil la tria, aquest dilluns el director del festival, Cesc Casadesús, i els responsables de les obres han explicat alguns dels plats forts de les propostes catalanes teatrals i de dansa del festival d’aquest any. Te’ls detallem a continuació.

‘Europa bull’, del 30 de juny al 17 de juliol al TNC

Un grup de representants de diferents països es reuneixen a la Comissió Europea per preparar un acte commemoratiu sobre l’euro. Així arrenca ‘Europa bull’, de Jordi Oriol, un espectacle amb molt d’humor que combina dansa i música en directe i busca reflexionar sobre el poder i la lluita de classes. L’obra es va estrenar al Temporada Alta el 2019 i ha fet estada al TNC.

‘Ofèlia’, del 4 al 16 de juliol a Can Trinxet

A ‘Ofèlia’, d’Àlex Rigola, els espectadors, una vintena només, s’endinsen en un bosc on viuran de prop la intensitat del monòleg interpretat per Roser Vilajosana, una lectura contemporània de ‘Hamlet’ que ressegueix les passes d’Ofèlia abans de suïcidar-se. Es podrà veure a l’antiga factoria de Can Trinxet, a l’Hospitalet de Llobregat.

Els espectadors podran endinsar-se al bosc que forma l’escenari d”Ofèlia’

‘MIVION, Ràdio Sarajevo’, del 14 al 16 de juliol al CCCB

‘Mivion, Ràdio Sarajevo’, recorda l’experiència del periodista Slobodan Minic, que va decidir continuar al capdavant del seu programa de ràdio durant els quatre anys que va durar el setge a la seva ciutat, Sarajevo. Ell mateix hi intervé en directe des de la distància. I a l’escenari: un jove actor que no sabia res de la guerra i una noia bosniana que es va refugiar a Catalunya.

‘Fàtima’, del 15 al 17 de juliol al Teatre Lliure de Gràcia

‘Fàtima’ és un nou espectacle del dramaturg Jordi Prat i Coll coproduït entre el Grec i el Teatre Lliure. Es tracta d’una peça teatral sobre una noia que inicia un camí sense retorn als carrers del Raval. En el seu recorregut es troba amb diversos personatges, com un gat, un traficant o una dona que intenta veure una pel·lícula. Junts interpreten un text que vol enfrontar el públic a una realitat crua i violenta que parla de la naturalesa fràgil i incomprensible de l’ésser humà.

‘Peculiar’, 25 i 26 de juliol al Mercat de les Flors

Pel que fa a la dansa, destaca l’espectacle ‘Peculiar’, d’Ana Morales, bailaora de Vilafranca del Penedès. L’acaba d’estrenar a París i combina flamenc amb videodansa i música de Raül Refree. Amb aquesta peça, Morales vol reivindicar la llibertat d’explorar i trencar els estereotips tant en la interpretació coreogràfica com en la música.

La bailaora Ana Morales porta al Grec el seu espectacle ‘Peculiar’

‘Opening night’, del 14 al 17 de juliol al TNC

La Veronal, per la seva banda, portarà ‘Opening night’, un espectacle amb tocs operístics i cabaret que arriba al Grec després de guanyar cinc premis de la Crítica d’Arts Escèniques. El muntatge ja es va estrenar a la Sala Gran del TNC el 2021.

‘Prusik’, 21 i 22 de juliol al Mercat de les Flors

I una altra companyia premiada (en aquest cas amb el Nacional de Dansa), La Intrusa, porta al festival ‘Prusik’, la història d’un grup de dones que creen una comunitat davant el fracàs inevitable de la humanitat. És un dels set espectacles que oferirà betevé, que aquest any torna a col·laborar amb el festival.