Antoni Tàpies va reservar per al seu taller personal i per a la fundació una part de la seva obra. L'exposició "Tàpies des de l'interior", mostra exclusivament aquestes peces, algunes de les quals, inèdites. Una selecció de 140 obres que posen de relleu la constant recerca i experimentació de l'artista. En ocasions, mostren un Tàpies desconegut. VICENÇ TODOLÍ, comissari de l'exposició "Un artista molt més complex i que pren moltes més direccions i que pren molts més riscos. Jo diria que amb actitud més radical del que es veu en altres exposicions que incideixen en etapes clàssiques, amb més silencis. La idea d'aquesta exposició era que t'assaltés sentits" L'exposició es va començar a gestar uns mesos abans de la mort de Tàpies i es reparteix en dos espais: el MNAC i la Fundació que porta el seu nom. La col·laboració entre les dues institucions ha estat, en tot moment, molt estreta. PEPE SERRA, director del MNAC "Obre una manera de fer diferent, desinstitucionalitzada. Ens hem oblidat una mica de la propietat. El públic i la societat, el retorn que hem de fer esta molt lluny de quina institució és, de la titularitat administrativa o de qui són les obres" A les sales de la Fundació Tàpies, la tria d'obres mostren l'interès del pintor pels diferents materials i pels objectes, que formen part de les seves creacions. Al MNAC, la selecció se centra en els murals. Paral·lelament a l'exposició el MNAC i la Fundació Antoni Tàpies han organitzat tot un seguit d'activitats: propoestes educatives i xerrades per donar a conèixer l'obra de l'artista.

És un dels grans exponents de l’art de la segona meitat del segle XX i, per això, ha fet falta més d’un any per enllestir la primera gran retrospectiva després de la mort de l’artista. El MNAC i la Fundació Antoni Tàpies seran els escenaris per mostrar una selecció de més d’un centenar d’obres del pintor i escultor, que abasten des de l’any 1945 fins a 2011 i que pertanyen, majoritàriament, a la col·lecció personal de Tàpies. L’exposició fa visible l’experimentació incansable i en alguns casos fins i tot obsessiva de l’artista, i en recorre la iconografia, composta per un vocabulari de signes, matèries, colors i objectes quotidians.

El títol de la retrospectiva és “Tàpies, des de l’interior” perquè s’hi podran veure desenes d’obres que el pintor guardava al seu taller i que, en la majoria de casos, no s’han vist anteriorment. L’obra de l’artista de la matèria no cap en un sol espai i surt de la Fundació Antoni Tàpies per deixar-se veure al MNAC, que el comissari de la mostra, Vicent Todolí, defineix com “el temple romànic de Catalunya”, on mai fins ara no s’han exposat obres posteriors als anys 40. La retrospectiva és una mena de reconciliació de l’artista amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, que l’any 1991 va rebutjar que Tàpies exposés l’escultura gegant ‘Mitjó’ a la Sala Oval del museu.

Aquest dijous es coneixen els detalls de l’exposició, que previsiblement podrà veure’s fins al mes d’octubre per viatjar després a museus d’altres països.