“Nova Pantalla” és la primera gran exposició dedicada, en la seva totalitat, a la indústria del videojoc a Catalunya. Des de la seva inauguració, el passat mes d’abril al Palau Robert, l’han visitada més de 100.000 persones, sobretot públic jove, i ha esdevingut una de les exposicions més exitoses de l’any a Barcelona.

La mostra, comissariada per Joan B. Galí, Albert García López i Marc Angrill Jordà, tots tres periodistes especialitzats en videojocs, vol apropar a tots els públics el procés de creació que hi ha darrere d’un videojoc, donar a conèixer els perfils professionals que hi participen i celebrar les grans produccions d’èxit internacional fetes pels estudis catalans. Per aconseguir-ho, convida als visitants a submergir-se en aquest món a través d’instal·lacions immersives, continguts interactius i jocs.

L’exposició, que es pot visitar fins diumenge 4 de setembre, té un clar caràcter divulgatiu i lúdic amb la finalitat d’arribar tant a aficionats com a totes aquelles persones que mai s’han acostat al mitjà interactiu, respon a moltes preguntes i ofereix una radiografia actual i acurada del sector a Catalunya.

Una indústria en creixement constant a casa nostra

A Catalunya hi ha 167 estudis de videojocs que donen feina a 3.381 professionals. El creixement constant de l’ecosistema de desenvolupament de videojocs a Catalunya no és fruit d’una moda, és el resultat d’un procés que s’ha anat gestant des de començaments dels anys vuitanta, amb el sorgiment d’iniciatives empresarials pioneres, i que ha esclatat de manera definitiva durant la darrera dècada, amb l’arribada d’un gran nombre de multinacionals del sector.

Amb una facturació anual que ronda els 500 milions d’euros, la indústria catalana del videojoc no tan sols lidera el sector a Espanya, amb el 51 % del total de tot l’Estat, sinó que, a més, s’ha convertit en un dels territoris capdavanters d’Europa.