Llista creadors contingut en català
Escolta aquesta notícia

(ACN/Redacció) Perfils com el de Juliana Canet, Ada Parellada, Pol Casellas, Berta Aroca o Jo Apenc Català omplen les xarxes socials de contingut en català. Ara, per primera vegada, la Fundació.cat i La Fera han impulsat Llista.cat, el primer rànquing que classifica i reconeix els creadors de contingut que utilitzen el català com a llengua principal. La plataforma té com a objectiu donar visibilitat i establir una eina “neutral”, seguint el model de l’EGM dels mitjans, que mesuri l’impacte real dels perfils a TikTok, Instagram i YouTube.

Distinció entre creadors líders i emergents

“Per primera vegada sabrem quin és l’estat de la llengua a les xarxes més enllà de la intuïció”, afirma Albert Lloreta, membre de la plataforma. La classificació distingeix entre creadors Líders, que són els perfils més consolidats i influents, i els Emergents, que destaquen pel seu creixement recent i potencial. A més, el web permet navegar per diferents categories temàtiques com estil de vida, gastronomia, esports o videojocs.

‘Llista’ distingeix entre creadors líders i emergents en diferents categories.

Tres ingredients: abast, qualitat i debat

Els rànquings de Llista.cat es basen en un algorisme “propi” i “transparent” que analitza dades de TikTok, Instagram i YouTube. Per aconseguir les mètriques, els impulsors han buscat els creadors de forma manual i han tingut en compte tres variables principals: l’abast (nombre de visualitzacions), la qualitat (interaccions com m’agrades i comparticions) i el debat (comentaris generats). A partir dels indicadors, cada creador rep una puntuació total i un índex de rellevància sobre 1.000 punts, que determina la seva posició dins de la seva categoria.

Una llista “dinàmica”

Malgrat la percepció que els rànquings contribueixen a posicionar els creadors més consolidats, el president de La Fera, Albert Lloreta, afirma que han treballat perquè les dades ofereixin una llista dinàmica. “Els creadors de contingut que un mes han fet més impactes no sempre són els creadors amb més seguidors”, assegura. I confia en el fet que la plataforma oferirà un entorn divers més enllà dels “quatre o cinc noms de sempre”.

Per formar part del rànquing, els perfils han de complir diversos criteris: publicar majoritàriament en català, tenir una activitat regular i recent, aportar contingut amb una proposta pròpia —sigui creativa, divulgativa o reflexiva—, i no ser perfils institucionals o purament comercials.

Comparteix a: