Per commemorar el seu cinquè aniversari, la llibreria Casa Usher ha publicat el seu primer llibre. És un recull de vivències d’un llibreter escrit per Carles Soldevila, que vol ser un homenatge a les llibreries i a l’ofici de llibreter. Per fer-lo possible, Maria Fernández i Anna Herranz, copropietàries de la llibreria, han creat l’editorial Casa Usher Editores.

Vestigis de la Llibreria Catalònia

El llibre ‘Vint-i-cinc anys de llibreria. Apunts d’un dependent’, de Carles Soldevila, es tracta d’un projecte que s’ha cuinat a foc lent durant tres anys. Traduït al català per Sergi Pàmies i amb il·lustracions de Joan Serraf, es tracta d’un text que les responsables de l’editorial van trobar en una fira de llibre antic. L’havia publicat el 1949 la Llibreria Catalònia, desapareguda el 2013, per commemorar el seu 25è aniversari.

El llibre explica en primera persona les vivències del llibreter Marçal Pineda, un personatge inventat per l’escriptor Carles Soldevila, que s’inspira en els diversos dependents que va tenir la llibreria al llarg dels seus 25 anys. A través de les seves pàgines s’expliquen situacions i anècdotes de Barcelona de l’any 1924 al 1949.

Reivindicar l’ofici de llibretera

Les dues copropietàries i llibreteres han volgut posar en relleu el seu ofici, una professió històrica que, diuen, s’ha de reivindicar. “Anar a una llibreria i que darrere hi hagi llibreters el que et permet és triar més, poder compartir més, que una cosa et porti a l’altra, i jo crec que l’experiència lectora és més enriquidora”, explica Maria Fernández.

L’editorial Casa Usher Editores

Després de treballar diversos anys en el món del llibre i ara com a llibreteres i copropietàries de Casa Usher, l’Anna i la Maria han decidit tirar endavant la seva pròpia editorial: “Era provar el que tu estàs rebent tots els dies, el que tu estàs veient, amb el que tu estàs treballant, veure-ho també des d’una altra perspectiva i fer-ho sense posar-nos gaires exigències sinó gaudint del que fem”, diu Maria Fernández.