L’Antic Teatre – Espai de Creació, més conegut com l’Antic Teatre, continua amb la lluita per la supervivència de l’espai i per la continuïtat del projecte. Han presentat la programació cultural i social per a aquest any tot assegurant que “el 2025 l’expropiació de l’espai per part de l’Ajuntament ha de quedar resolta aquest any”, segons la directora de l’entitat Semolina Tomic. I és que d’aquesta continuïtat depèn la consolidació d’un espai de referència per a les avantguardes escèniques a Barcelona. Tomic assegura que “els pressupostos municipals del 2025 inclouen adquirir l’Antic Teatre“, i recorda que el contracte de lloguer els finalitza el desembre del 2026.

Any clau per a consolidar el projecte cultural i social

L’Antic Teatre és, per als promotors del projecte, quelcom més que un espai social i cultural. Tomic el defineix com “un espai de resistència contra la gentrificació i l’especulació urbanística al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera”. Ubicat al carrer de Callís i Verdaguer, 12, a tocar del Palau de la Música, fa anys que lluiten per evitar perdre aquest espai. Recorden que el 2019 van veure com els propietaris de l’immoble els apujaven el lloguer fins a un 500 per cent. Llavors van engegar accions per tal d’aconseguir la implicació de les administracions local i autonòmica.

El 2024 es va aprovar el procediment d’expropiació de l’Antic Teatre per part de l’Ajuntament de Barcelona i aquest 2025 s’ha de consolidar la continuïtat i transformació de l’Antic Teatre en un projecte de ciutat, s’emmarca en la xarxa de cases de cultura.

Temporada 2025: aposta per la producció pròpia i col·laboracions

En la programació d’enguany l’Antic Teatre reafirma el seu compromís amb les arts en viu com a espai de producció, exhibició i reflexió social. De gener a juliol acollirà 24 companyies que oferiran visions diverses i innovadores de les dramatúrgies contemporànies. La temporada també és una aposta per la producció pròpia i per col·laboracions que combinen l’art emergent amb figures consolidades de l’escena contemporània.

La programació abordarà temes rellevants com el poder, la tecnologia, el consumisme o la perspectiva de gènere; i nous formats amb llenguatges híbrids i propostes interdisciplinàries. El tret de sortida de la temporada serà amb teatre social, amb la Fundació Arrels, fins a les arts del circ i la dansa.

Més de 20 anys d’un model social i cultural

Aquest 2025 l’Antic Teatre fa 22 anys que va sorgir, de manera espontània, com un espai de cultura de base. La seva voluntat és un compromís constant amb la cultura, l’art i l’educació. Però, més enllà, també és un centre social i dinamitzador de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.

També des de l’equipament s’ha vetllat per conservar l’espai físic pensat com una manera d’enfortir el territori i lluitar contra la gentrificació. Tomic recorda que “quan vam entrar aquí l’espai estava molt deixat. Vam treballar durant 10 anys per fer una reforma integral i obtenir llicència d’activitat, fins i tot aconseguir fer un projecte d’art de proximitat”. Asseguren que per resistir i protegir aquest teixit social i cultural, creen contextos de trobada.

Comparteix a: