(ACN) L’editorial Males Herbes i la companya de Pau Riba, Memi March, han presentat a la llibreria Calders ‘Història de la música del segle XX (L’electrònica)’. Una obra que els editors, Ramon Mas i Ricard Planas, qualifiquen de “catedralícia”, per qualitat i ambició, ja que el volum ocupa 500 pàgines.

A mig camí entre l’assaig i la història personal, el llibre ressegueix l’evolució dels instruments i les tècniques d’enregistrament, el seu impacte en la música. Segons Ramon Mas, “no parla d’artistes, en surten només alguns. Parla de la relació entre el so i la tecnologia, de com això afecta els qui la reben i com això construeix una indústria”. Una particular visió històrica que engega, no casualment, amb la invenció de l’electricitat.

35 anys d’escriptura

Pau Riba va escriure l’obra de forma intermitent, durant 35 anys, quan li ho permetia la professió de músic. La va acabar poc abans que li diagnostiquessin el càncer, però no ha estat a temps de veure-la publicada, per bé que la va tenir a les mans abans.

L’autor reflexiona sobre la cultura juvenil, la contracultura i l’assimilació que n’acaba fent el sistema, a més de narrar la seva experiència íntima amb la música i la seva manera d’entendre l’art. A la presentació hi han assistit també Oriol Malet, autor de la portada, i l’activista cíborg Neil Harbisson, amb qui havia col·laborat el músic.