L’entrega de premis es fa aquesta nit en un Aribau Club ple de públic interessat a conèixer els guanyadors dels premis DocsBarcelona 2015, als quals s’han presentat més de 700 films.

‘Tea time’ construeix retrats íntims dels seus personatges, cinc dones de Santiago de Xile que es reuneixen mensualment des de fa 60 anys per prendre el te. La divertida meditació que es presenta en aquesta producció de Maite Alberdi ha contribuït al fet que el jurat li donés el premi DocsBarcelona TV3 a la millor pel·lícula. Alberdi ja havia guanyat el 2013 el premi Nou Talent DocsBarcelona per ‘Salvavidas’.

El realitzador nord-americà Joshua Oppenheimer s’ha alçat amb el premi del públic, el premi Amnistia Internacional Catalunya i una menció especial del jurat per ‘La mirada del silencio’ (‘The look of silence’), que mostra la realitat de la dictadura de Suharto a Indonèsia. Sobre aquest audiovisual, el jurat ha destacat “la seva mirada imprescindible sobre la naturalesa de la barbàrie i l’impuls que acompanya la intolerància”.

El premi Nou Talent ha recaigut en la catalana Alba Sotorra per ‘Game over’, un llargmetratge documental amb una “mirada especial amb què l’autora deconstrueix una crisi socioeconòmica, familiar i de maduració de la protagonista”, explica el jurat.

‘En el bar’, d’Itsaso Arizkuren, ha obtingut el premi Doc-U, que és un guardó a la producció documental universitària a Catalunya. Aquest documental protagonitzat pels propietaris del bar La Bodeguica de Txema és una reflexió sobre el sacrifici.

El premi Docs&Teens és per ‘Mirant amunt’, d’Oriol Martínez i Enric Ribes. El guanyador d’aquest guardó és escollit per públic adolescent i aquest any han votat per aquest documental sobre en Joan Pahisa, un apassionat del bàsquet d’un metre d’alçada.

Els audiovisuals presentats en aquests premis s’han pogut veure dins la programació del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, que ha projectat 42 títols del 25 al 31 de maig a l’Aribau Club, el CCCB i La Pedrera. Aquest any hi ha hagut un increment de públic, sobrepassant per primera vegada els 6.000 espectadors.

El DocsBarcelona s’ha consolidat a Barcelona com el principal pol d’atracció del gènere documental al sud d’Europa. L’edició d’enguany s’internacionalitza més que mai perquè hi participen 26 països. A més dels documentals estrangers, també hi ha obres catalanes com la premiada ‘Gamer over’ d’Alba Sotorra, ‘Dancing with Maria’ d’Ivan Gergolet, ‘Bikes vs. cars’ de Frederik Gertten o ‘Temps de caritat’ de Joan López.

La principal novetat d’aquest any ha estat la projecció interactiva de ‘Las Sinsombrero‘, que s’ha pogut veure en format webdoc. A més, s’ha estrenat l’escola de documentals DocsBarcelona Documentary.