Lliurats a la Biblioteca de Catalunya els Premis de la Crítica Catalana, que concedeix un jurat de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i s’atorguen a obra publicada l’any anterior. Els premis es lliuraven habitualment amb els de la crítica espanyola, que inclou guardons d’obres en gallec, basc, castellà i català. Desavinences amb el parer sobre els atacs a la llibertat d’expressió han dut l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana a organitzar un acte propi i separat.

Zoraida Burgos va néixer a Tortosa l’any 1933. És diplomada en Biblioteconomia per la Universitat de Barcelona i ha exercit principalment de bibliotecària. La seva trajectòria literària s’inicia l’any 1970 amb l’obtenció del Premi Màrius Torres pel poemari ‘D’amors, d’enyors i d’altres coses’ i amb la inclusió de part de la seva obra poètica en nombroses antologies. És precisament l’edició antològica ‘Convivència d’aigües’ (La Breu Edicions, 2017), el llibre pel qual ha merescut el guardó.

Maria Guasch (Begues, 1983) va debutar  com a novel·lista el 2013 amb ‘La neu fosa’ (El Toll), a la qual va seguir ‘Olor de clor sota la roba’ (RBA-La Magrana). A ‘Els fills de Llacuna Park’, novel·la publicada per l’Altra Editorial retrata una generació de joves insatisfets que ha vist frustrades les seves ambicioses expectatives.