El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, i el president executiu del Consell de Cultura de Barcelona, Antonio Monegal, han fet públics els noms dels guardonats en els Premis Ciutat de Barcelona 2013. Els premis, dotats amb 7.000 euros, s’atorgaran en diferents categories el proper 18 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament. L’acte estarà amenitzat pel cantautor Roger Mas.

El premi de teatre és per a Jordi Casanovas, autor i director de ‘Pàtria’. Dins aquesta categoria també es fa una menció especial per a Toni Gomila, per l’espectacle ‘Acorar‘. En l’àmbit de dansa, el guardó és per a Álvaro de la Peña, pel treball coreogràfic ‘Barris en dansa‘. En la categoria de circ s’atorgarà el premi a ‘Le gran C‘, de la companyia XY. En arts visuals el premi és per a “Idensitat“, encara que també destaca la menció especial per l’exposició “Sense mesura variable“, de Joana Cera.

En audiovisuals, el premi recau en ‘Ensayo final para utopía‘, d’Andrés Duque. En aquesta categoria també hi ha una menció especial per al col·lectiu Venga Monjas, que ha realitzat una sèrie d’Internet anomenada ‘Coneix la teva ciutat‘. El premi de la categoria de música és per a Heliogàbal. En cultura popular i tradicional s’ha premiat a l’Esbart Català de Dansaires pel projecte Apel·les Mestres artista complet i home polièdric. També es fa una menció especial a la productora El Cangrejo i el seu treball a la pel·lícula ‘Els últims‘.

En la categoria de traducció en llengua catalana s’ha premiat Miquel Casacuberta, per la traducció d’‘Els papers pòstums del Club Pickwick,’ de Charles Dickens. En literatura en llengua catalana s’ha premiat Josefa Contijoch per ‘Sense alè‘. En la categoria de literatura en llengua castellana el premi recaurà en Clara Usón per ‘La hija del Este‘. En la categoria de mitjans de comunicació el premi és per al programa ‘Tot és comèdia‘, de Rosa Badia. En la categoria Agustí Duran i Sanpere d’història de Barcelona, l’obra premiada és ‘Les dones soles a la baixa edat mitjana: una lectura sobre la viduïtat‘, de Mireia Comas Via.

En la categoria de disseny, el premi recau en l’Associació Cultural Monogràfica per la revista ‘Monografica.org‘. El permi d’arquitectura i urbanisme és per a la fàbrica de creació Fabra i Coats, dels arquitectes Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit. També es fa una menció especial del Bloc 11 de Can Batlló. El premi d’investigació científica és per a Roderic Guigó, pels seus treballs en el consorci internacional ENCODE. També destaca una menció especial per a Àlvar Sánchez pel seu treball sobre la invisibilitat als camps magnètics.

En assaig s’ha premiat Eloy Fernández per ‘Emociónese así‘. En creativitat i innovació s’ha premiat Filmin. El premi d’educació és per a l’Institut Broggi. El de gastronomia és per a la tasca de Quim Vila a Vila Viniteca. En la categoria de projecció internacional de la ciutat de Barcelona s’ha premiat l’Associació Marató de l’Espectacle pel projecte Ciutats que dansen. En aquesta meteixa categoria també es fa una menció especial a l‘Assemblea Nacional Catalana.

Monegal ha destacat la diversitat dels premis, com a conseqüència de la diversitat de jurats i del ventall tan ampli dels treballs de qualitat que es produeixen a Barcelona. També ha destacat que la meitat dels premiats són per a col·lectius (entitats, empreses, associacions) i apunta aquest fet com un efecte simptomàtic d’una manera de treballar. Monegal creu que “les feines es fan cada vegada més en xarxa, buscant solucions als nous desafiaments. Si hi haguessin mitjans per fer-ho, caldria un premi global per a tota la gent que continua treballant en el món de la cultura en circumstàncies tan adverses que hi ha. Si ells abandonen la seva tasca, sortim perdent tots”.