premis ciutat 2021

L’Ajuntament de Barcelona ha fet públics els guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 que es lliuraran el 15 de febrer, en una cerimònia institucional al Saló de Cent. Els guardons, que enguany es divideixen en 14 categories diferents, reconeixen la creació, la investigació i la producció de qualitat feta a la ciutat per persones, entitats, institucions o organitzacions barcelonines.

La cerimònia dels Premis Ciutat de Barcelona 2021 serà conduïda per la periodista Núria Dias i es podrà seguir per betevé a partir de les 18 h.

Llista de guanyadors per categories

  • Cultura Popular i comunitària: a l’associació Maletas Viejas, un projecte jove liderat per joves i vinculat a la Trinitat Vella, que reivindica l’art i la creació amb una mirada àmplia i treballa la memòria amb veus de col·lectius diversos (infants, joves, LGTBI, etc.) amb l’objectiu de posar en valor la riquesa cultural del barri. El Jurat destaca, de manera especial, el dinamisme i l’ocupació festiva i cívica de l’espai públic, una mirada generadora de diàlegs entre entitats i d’abast interdisciplinari i inter-generacional de la qual en són bona mostra l’organització de “El Charco, Festival de las afueras”.El Jurat fa una menció especial de la col·laboració entre la Colla del Drac i la Coordinadora d’Entitats del Poblenou amb la Sala Beckett, que s’ha materialitzat en el projecte “La Víbria del Poblenou”.
  • Arquitectura, Urbanisme i Disseny: Sociedad0 amb Juan Ezcurra, Ignacio Ezcurra i Mateo Palazzi, autors del disseny i muntatge de l’exposició ’Our Garden Needs Its Flowers’ celebrada al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet. El Jurat destaca un treball d’arquitectura efímera amb múltiples escales, mirades i pràctiques desbordant els límits disciplinars, alhora que aportant bones solucions espacials i materials en un context de crisi i incertesa.
  • Ciències ambientals: Santiago Giralt, investigador del Geosciencie Barcelona-CSIC, pel treball “Climate change facilitated the early colonization of the Azores Archipelago during medieval times” publicat a la revista “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”. Aquest treball destaca la rellevància del clima en les migracions humanes i l’impacte de la petjada antrópica en el medi ambient des de temps pretèrits i en destaca el lideratge del premiat i la tasca dels equips interdisciplinaris del CREAF, de la UB i de l’ICTA de la UAB.
  • Ciències de la vida: Núria López-Bigas, Ferran Muiños i Abel David González-Pérez pel treball titulat “In silico saturation mutagenesis of cancer genes” publicat a la revista Nature, per la seva contribució a avançar en el coneixement bàsic del càncer desenvolupant mètodes computacionals innovadors i essencials, que permeten desxifrar patrons mutacionals en dades obtingudes de pacients en diferents teixits tumorals.
  • Literatura catalana: ‘Els desperfectes’, d’Irene Pujadas, un llibre de contes amb un humor esmolat, i amb un estil atrevit i ambiciós. Menció especial a ‘Ruderals’, de Caterina Pérez, per l’elegància i subtilesa dels seus relats.
  • Literatura castellana; Edgardo Dobry, per l’obra ‘El parasimpático’, editat per Club Editor. Un llibre de poemes que vessa, amb distància humorística, una llum càlida sobre allò ordinari per convertir-ho en extraordinari. El Jurat també ha fet menció especial a “La señora Potter no es exactamente Santa Claus”, de Laura Fernández, per la seva imaginació i per un estil i veu úniques en el panorama actual de la literatura espanyola.
  • Traducció: Miquel Cabal Guarro per la traducció de ‘Crim i càstig’ de Fiódor Dostoievski, editat per Alpha, per la riquesa de la llengua i la diversitat de registres, per la feina de contextualització.
  • Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona: Joana Masó per l’obra ‘Tosquelles. Curar les institucions, editada per Arcàdia, per la seva tasca de recerca per tractar un tema tan actual i rellevant com la comprensió del patiment psíquic en contexts de crisi política, cultural i social.
  • Arts escèniques: la companyia La Veronal per ‘Sonoma’ i ‘Opening night’. El jurat valora la singularitat i la potència visual, interpretativa i conceptual dels dos espectacles i vol destacar molt especialment el treball de les intèrprets i la resta de l’equip artístic com a cocreadores de les dues peces guardonades.
  • Música: Festival Bachcelona per la rellevància de la programació i dels intèrprets, per la diversitat de públics, espais i formats i per la capacitat de teixir complicitats amb diferents agents de l’ecosistema social i cultural de Barcelona.
  • Arts visuals: Laia Estruch, pel projecte ‘Ganivet’, exposat a la Fundació Joan Brossa Centre de les Arts Lliures. El Jurat destaca la singularitat i radicalitat de la proposta en què veu i cos entren en diàleg amb la construcció escultòrica, i transformen les possibilitats performatives.
  • Audiovisuals i cultura digital: Festival Reteena per afrontar de manera directa i ferma el repte de connectar audiovisuals i joves, donant-los eines i fent-los partícips en totes les seves activitats. També es valora la seva interconnexió amb el conjunt del teixit audiovisual de la ciutat.

La B més preuada

Per a l’edició del 2021, el disseny de la imatge gràfica dels Premis Ciutat de Barcelona és de l’EASD Llotja, a través d’un concurs obert a alumnes d’estudis superiors en disseny gràfic del centre. La proposta guanyadora ha estat la de l’alumne Marc Pérez que uneix dos conceptes claus com les teules amb escates de l’arquitectura modernista amb la lletra B de Barcelona.